Hlavní obsah

Snaha al-Káidy získat jadernou zbraň je největší hrozbou, varuje Obama

– Washington

Snahy teroristické sítě Al-Káida získat jadernou zbraň jsou pro Spojené státy největší hrozbou, uvedl v noci na pondělí americký prezident Barack Obama před zahájením summitu 47 zemí o jaderné bezpečnosti. Podle něj je nutné rychle zasáhnout.

Článek

"Víme, že organizace jako Al-Káida se snaží získal atomovou zbraň - zbraň hromadného ničení, kterou se nebude zdráhat použít," řekl americký prezident.

Podle jaderných expertů nejsou důkazy o tom, že by některé teroristické skupiny získaly obohacený uran nebo plutonium nutné k výrobě jaderných bomb. Odborníci ale upozorňují, že od počátku 90. let minulého století došlo nejméně k 18 případům krádeží nebo zmizení jaderného materiálu.

"Je to něco, co by mohlo změnit celé bezpečnostní pojetí této země a celého světa v příštích letech," obává se americký prezident.

Obama od konference očekává pokrok na cestě ke kontrole jaderného materiálu. Jednání by se podle jeho slov mělo soustředit na "největší krátkodobou, střednědobou i dlouhodobou hrozbu americké bezpečnosti", kterou je nebezpečí, že jadernou technologii ovládnou teroristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám