Hlavní obsah

Smrt černocha u Minneapolisu: policistka omylem tasila pistoli místo paralyzéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Na předměstí amerického města Minneapolis se již druhý večer střetly pořádkové síly s demonstranty, kteří protestují po úmrtí černošského mladíka Daunteho Wrighta. Ten zemřel v neděli po střetu s policií. Podle šéfa strážců zákona Tima Gannona se jednalo o nehodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelení Daunteho WrightaVideo: AP

 
Článek

Celý incident se odehrál rychle. Na Wrighta byl podle policie vydán zatykač. Muž se policistům vytrhl ve chvíli, kdy se ho pokoušeli zatknout, a nastoupil zpátky do auta. Než se stihl rozjet, vytáhla zasahující policistka Kim Potterová svou zbraň, třikrát pohrozila použitím paralyzéru a následně vystřelila.

Muž pak šlápl na plyn a z místa činu odjel několik bloků, než narazil do dalšího vozidla. Policistka, podle hlasu nejspíš sama překvapená tím, co se stalo, hned svým kolegům řekla, že Wrighta postřelila.

U Minneapolisu zastřelila policie černocha, propukly protesty

Amerika

„Měla v úmyslu použít taser, místo toho vytáhla zbraň a jednou vypálila. Z toho, co jsem měl možnost vidět, se domnívám, že šlo o neúmyslnou střelbu, která vedla k tragické smrti,“ uvedl policejní šéf Tim Gannon. Dodal, že všichni policisté nosí služební zbraň na straně dominantní ruky, zatímco taser na opačné.

Osmačtyřicetiletá Potterová sloužila u policie 26 let a po incidentu byla postavena mimo službu.

Už v neděli večer se v centru města Brooklyn Center na předměstí Minneapolisu, kde ke střelbě došlo, sešli demonstranti, mezi kterými byli i Wrightovi příbuzní. Napětí se vyostřilo, když začali skákat po policejních autech a házeli na ně kameny. Policie pak použila slzný plyn, ohlušující granáty i gumové projektily.

Policejní expert: Bělošský policista použil proti Floydovi smrtící sílu

Amerika

V noci na úterý místní úřady vyhlásily noční zákaz vycházení.

Víkendový incident se odehrál asi 15 kilometrů od Minneapolisu, kde se právě koná ostře sledovaný proces s bělošským policistou Derekem Chauvinem, hlavním aktérem případu usmrcení černocha George Floyda. Bývalý strážník, kterého kolemjdoucí natočili, jak neozbrojenému muži několik minut klečí na krku, je obžalován ze zabití a vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám