Hlavní obsah

U Minneapolisu zastřelila policie černocha, propukly protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Policie ve městě Brooklyn Center nedaleko Minneapolisu použila v neděli večer slzný plyn proti demonstrantům, kteří se sešli v centru města po zastřelení dvacetiletého Duanteho Wrighta. Zabit byl ve dvě odpoledne při silniční kontrole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na okraji Minneapolisu vypukly po střelbě policisty na řidiče nepokojeVideo: KSTP, AP

 
Článek

Podle policie byl na řidiče vydán zatykač. Když se ho policisté pokoušeli zatknout, muž nastoupil zpátky do vozu a rozjel se. Jeden z policistů pak po něm střílel. Auto minulo několik bloků, než narazilo do dalšího vozidla. Zraněna byla spolucestující, která musela být převezena do nemocnice. Lidé z druhého vozu zraněni nebyli.

Wrightova matka Katie uvedla, že jí její syn volal během kontroly a „byl vytažen z vozu kvůli osvěžovačům vzduchu pověšeným na zpětném zrcátku“. Pak uslyšela hluk z potyčky a spojení bylo přerušeno. „O minutu později jsem volala a odpověděla mi jeho přítelkyně, která jela v autě, a řekla mi, že byl postřelen.“ Matka pak dorazila na místo havárie. „Můj syn ležel bez hnutí,“ řekla listu Star Tribune s tím, že tělo bylo na zemi u nohou policistů. „Poprosila jsem je, zvedněte mého syna ze země.“

Foto: Carlos Gonzalez, ČTK/AP

Demonstranti v Brooklyn Center.

Starosta Mike Elliott označil střelbu za tragickou.

Večer se sešli v centru města u policejní stanice demonstranti, mezi nimiž byli i Wrightovi známí a příbuzní. Mnozí skandovali jméno oběti a klekli si. Napětí se vyostřilo, když začali házet na policejní auta kameny a skákali po nich. Policie pak použila slzný plyn a ohlušující granáty i gumové projektily.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Ošetřování demonstranta zasaženého gumovým projektilem v při protestech v Brooklyn Center.

Starosta vyhlásil přes noc zákaz vycházení a vyzval všechny, aby šli domů a zůstali v bezpečí. Na místě zasahovali i příslušníci Národní gardy, kteří jsou v nedalekém Minneapolisu, kde pomáhají dodržovat klid během procesu s Derekem Chauvinem, jenž je obviněn z vraždy George Floyda. Tomu klečel loni tak dlouho na krku, až se muž udusil.

Začíná proces, který hýbe Amerikou. K soudu jde policista obviněný z vraždy černocha Floyda

Amerika

Záběry z protestů v Brooklyn Center nápadně připomínají situaci v Minneapolisu po smrti Floyda. Také jsou vidět transparenty Black Lives Matter (Na černých životech záleží).

Foto: Carlos Gonzalez, ČTK/AP

Zásah proti demonstrantům v americkém Brooklyn Center.

Reklama

Výběr článků

Načítám