Hlavní obsah

Sežehnou vás plameny, hrozí Islámský stát Američanům kvůli slovům o Jeruzalému

Džihádistická skupina Islámský stát (IS) hrozí Spojeným státům početnými útoky na americkém území. Reagovala tak na uznání Jeruzaléma jakožto hlavního města Izraele, které prezident USA Donald Trump oznámil minulý týden. Pohrůžku zveřejnili džihádisté na sociálních sítích, informovala agentura Reuters. Podobné výhrůžky posílá IS opakovaně. Spíše než o konkrétní plán jde však často o propagandu, která má motivovat potenciální atentátníky.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budeme ve vaší zemi provádět mnoho operací, a to až do konečné hodiny. Spálíme vás v plamenech války, které jste zažehli v Iráku, Jemenu, Libyi, Sýrii a Afghánistánu. Jen počkejte,“ vyhrožují džihádisté Američanům.

Pohrůžku zveřejněnou na sociálních sítích džihádisté doprovodili obrázky newyorského Times Square spolu s výbušninou a detonátorem.

To, že váš pes (míněn Trump - pozn. red.) uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele [celá zpráva] znamená, že my uznáme jako vaše hlavní město bomby,“ poznamenávají dále poněkud zmatečně teroristé.

Islámský stát přišel o drtivou většinu území, jež před lety dobyl v Iráku a v Sýrii, a z vojenského hlediska je v těchto zemích, zdá se, poražen, jak tvrdí představitelé Iráku nebo třeba Ruska. [celá zpráva]

Stále má však IS řadu sympatizantů. New York Times poznamenávají, že nyní se džihádisté budou pravděpodobně soustředit na teroristické útoky na Západě a dalších místech světa.

Bodnutí do vosího hnízda

Teroristé z Islámského státu zdaleka nejsou jediní, koho prohlášení o uznání Jeruzaléma za hlavní město židovského státu pobouřilo.

Kromě palestinského Hamásu a dalších teroristických organizací výhrady zaznívaly také od vlád muslimských zemí, ale třeba i Ruska, Německa, Francie či Evropské unie jakožto celku. [celá zpráva]

Česko počítá s tím, že uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele i Palestiny v případě uzavření dohody o vzniku dvou států.

Město tří náboženství

Status Jeruzaléma, který je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství, je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraele a Palestiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám