Hlavní obsah

Svět kritizuje Trumpovo uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele, zasedne Rada bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN se pravděpodobně v pátek mimořádně sejde na žádost celkem osmi z patnácti členů. Důvodem je rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Informovaly o tom ve středu podle agentur Reuters a AFP diplomatické zdroje.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti, na němž byly schváleny nové sankce vůči Íránu.

Článek

„Mise Bolívie, Egypta, Francie, Itálie, Senegalu, Švédska, Spojeného království a Uruguaye žádají japonské předsednictví Rady bezpečnosti svolat před koncem týdne mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti, na níž by vystoupil generální tajemník OSN Antonio Guterres,” oznámilo zastoupení Švédska při OSN.

Rozhodnutí amerického prezidenta odsoudila v noci na čtvrtek i Saúdská Arábie. Saúdskoarabský královský dvůr se domnívá, že přesun ambasády bude mít „nebezpečné důsledky”. Trumpův postup považuje za „neospravedlnitelný a nezodpovědný” a rovněž za krok „poškozující práva palestinského národa”.

Odvolejte Trumpova slova, vyzývá Rijád

V textu vydaném v noci na čtvrtek se dále uvádí, že Trumpovo rozhodnutí je „závažným porušením neutrální pozice, kterou USA dosud ve vztahu k Jeruzalému zastávaly”. Americká administrativa by měla podle prohlášení Saúdské Arábie Trumpovo rozhodnutí odvolat.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Chrámová hora

Šéf Bílého domu ve středu řekl, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele a že pověřil ministerstvo zahraničí přesunem velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zároveň ale podepsal šestiměsíční odklad přestěhování ambasády stejně jako jeho předchůdci. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že přípravy na přesun úřadu začnou okamžitě. Očekává se ovšem, že potrvají i několik let.

Trumpovo prohlášení kritizovala řada zemí – arabských, muslimských i západních. Česko je podle Černínského paláce připraveno Jeruzalém uznat, až bude uzavřena mírová dohoda o vzniku dvou států. [celá zpráva]

Rusko považuje za hlavní město Izraele jen západní Jeruzalém. Jeho velvyslanec Alexandr Šein řekl, že za určitých podmínek by tam Rusko mohlo své velvyslanectví přesunout. Kreml se obává, že Trumpovo rozhodnutí zkomplikuje situaci na Blízkém východě a rozdělí svět.

Jablko sváru

Status Jeruzaléma, který je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství, je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967.

Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraele a Palestiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Výběr článků

Načítám