Hlavní obsah

Severní Korea vysílala do USA komanda s cílem zaútočit na jaderné elektrárny

– Washington

Pět komand tajných agentů připravených ničit jaderné elektrárny vyslala v devadesátých letech do USA Severní Korea. Plyne to z odtajněných materiálů americké vojenské rozvědky DIA, o nichž ve čtvrtek informovala organizace The Washington Free Beacon zabývající se zveřejňováním odtajněných zpráv.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská armáda

Článek

Podle zprávy DIA z 13. září severokorejské ministerstvo lidových ozbrojených sil „vybralo na začátku devadesátých let pět styčných kanceláří, aby cvičily agenty a zajistily jejich infiltraci do Spojených států s cílem zaútočit na jaderné elektrárny a velká města v případě vypuknutí nepřátelství “.

„Jednou z hnacích sil za zřízením těchto jednotek a infiltrací operativců byl pomalý postup ve vývoji vícestupňových balistických raket,“ dodává zpráva.

Akci zřejmě prováděl severokorejský Úřad pro průzkum, který spadá pod ministerstvo lidových ozbrojených sil. Odhaduje se, že v něm působí na 60 000 agentů a zpravodajských důstojníků i dalších specialistů.

V minulosti už vyslal agenty, kteří podnikli teroristické útoky v Jižní Koreji i jinde. V Barmě spáchali v roce 1983 atentát na jihokorejského prezidenta, při němž zahynuli tři ministři. V roce 1968 pronikli jeho příslušníci do Modrého domu a málem zabili jihokorejského prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Agenti působili v USA za vlády Kim Čong-ila

Zpráva DIA je ale první, která naznačuje, že Pchjongjang plánoval i útoky v USA. Má množství začerněných míst a zřejmě předkládá data získaná od přeběhlíka nebo agenta. Zda je zpráva věrohodná, není jasné. FBI o působení těchto agentů nic neví.

Severní Korea má dvě rakety, které by teoreticky mohly dosáhnout území USA, Tepodong 2 a mobilní KN-08, která však ještě nebyla testována za letu. Ani u první není její skutečný dolet znám. Není ani jasné, zde už KLDR zvládal miniaturizaci jaderných náloží.

Reklama

Výběr článků

Načítám