Hlavní obsah

Senátor Kennedy byl opět převezen do nemocnice

– WASHINGTON

Americký senátor Edward Kennedy, který v létě podstoupil riskantní operaci zhoubného nádoru na mozku, byl v pátek převezen ze svého víkendového sídla v Hyannis Port do blízké nemocnice. Po třech hodinách byl propuštěn.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Článek

Pro senátora, který si stěžoval na silnou nevolnost, musel přijet vůz rychlé pomoci. V následujícím prohlášení Kennedyho kancelář oznámila, že dostal mírný záchvat a byl převezen do nemocnice k lékařským prohlídkám.

"Lékaři jsou přesvědčeni, že incident byl způsoben změnou léčby. Senátor Kennedy se vrátí domů ještě v noci," konstatuje prohlášení.

Ještě v úterý přijal senátor ve svém sídle chilskou prezidentku Michelle Bacheletovou, která mu předala nejvyšší vyznamenání své země. Ocenila  Kennedyho rozhodný nesouhlas s vojenským pučem v Chile, kterým v roce 1973 svrhl generál Augusto Pinochet demokratickou vládu Salvadora Allendeho.

Během úterní ceremonie senátor na okamžik ztratil rovnováhu, ale vzápětí dokázal nalézt stabilitu, připomínají agentury.

Naposledy se šestasedmdesátiletý Kennedy objevil na veřejnosti v srpnu, kdy překvapivě promluvil na celostátním shromáždění své Demokratické strany.

U senátora, který je nejmladším bratrem někdejšího prezidenta Johna F. Kennedyho zjistili lékaři koncem května takzvaný gliom, který vzniká z buněk podpůrné mozkové tkáně. Podstoupil kvůli tomu operaci. Z nemocnice v Durhamu v Severní Karolíně byl po operaci propuštěn 6. června, pak pokračoval v Bostonu s další léčbou - chemoterapií a ozařováním.

Edward Kennedy je členem jedné z nejznámějších amerických rodin. Senátorův bratr John Fitzgerald Kennedy byl prezidentem a zahynul v listopadu 1963 při atentátu v Dallasu. Jeho dalšího bratra Roberta zabil atentátník na jaře 1968 při prezidentské kampani v Los Angeles poté, co vyhrál primárky v Kalifornii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám