Hlavní obsah

Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebude obhajovat post, možná míří výš

Washington
Aktualizováno

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan se v letošních volbách do Kongresu nebude ucházet o znovuzvolení. Napsal to ve středu server NPR s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Ještě téhož dne to podle něj Ryan oznámí oficiálně.

Foto: ČTK

TK předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana

Článek

„Po téměř dvaceti letech ve sněmovně je předseda pyšný na vše, čeho bylo dosaženo, a chce věnovat víc času povinnostem manžela a otce. I když o funkci předsedy Sněmovny reprezentantů neusiloval, služba v této funkci byla profesionální ctí jeho života. Poděkoval kolegům za důvěru, kterou ho poctili," uvedl v prohlášení Ryanův poradce Brendan Buck.

Osmačtyřicetiletý Ryan nemíní odejít z Kongresu hned. Buck řekl, že šéf sněmovny dokončí svůj mandát a opustí Kongres příští rok v lednu, kdy Sněmovna reprezentantů zasedne po volbách v novém složení.

O možnosti, že by Ryan funkci opustil, se už nějakou dobu spekulovalo. Osobně dosáhl úspěchu, když se mu podařilo prosadit daňovou reformu, o což celou svou kariéru usiloval.

Ryan nedávno navštívil Prahu, což se dává do souvislosti s vydáním ruského hackere Jevgenije Nikulina do USA. O post předsedy sněmovny nijak neusiloval, ale byl jediným kandidátem přijatelným pro všechny republikány.

Spekuluje se, zda Ryanův odchod nesouvisí s jeho vyššími ambicemi. V roce 2012 si ho republikánský kandidát Mitt Romney vybral jako svého viceprezidenta, jenomže tehdy prohrál s Barackem Obamou. Postavení předsedy sněmovny nevylepšuje politikovu image, protože musí vyjednávat různé kompromisy.

Ryanův odchod ale může pomoci demokratům, aby letos ještě více posílili v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám