Hlavní obsah

Santorum zamíchal republikánskými primárkami, vyhrál najednou troje

Aktualizováno

Opomíjený bývalý senátor Rick Santorum vyhrál všechny tři úterní republikánské primárky v USA. Zvítězil v Missouri, v Minnesotě i v těsném souboji v Coloradu. Primárky se tak mimořádně zkomplikovaly a už nejsou jen snahou Romneyho odrazit nástup Newta Gingriche.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rick Santorum slaví vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

V Missouri získal Santorum po sečtení 99 procent hlasů absolutní většinu 55 procent. Druhý byl Mitt Romney s 25 procenty a 12 procent získal Ron Paul. Newt Gingrich ve státě nekandidoval. Výsledek má svou hodnotu, přestože primárky v Missouri jsou americkými komentátory označované za soutěž krásy a delegáti na nominační konferenci se vyberou později.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ukazujte to, že ve státě mají mezi republikánskými voliči velkou váhu konzervativci, které Santorum reprezentuje.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum v Lexingtonu na mítinku se svou dcerou Sarah

V Minnesotě získal po sečtení 83 procent hlasů Santorum 45 procent hlasů. Druhý skončil Texasan Ron Paul a až třetí se 17 procenty Mitt Romney. Santorum už nemůže vítězství ztratit. Pro Romneyho je to krutá porážka, protože před čtyřmi lety tu vyhrál.

Výsledky primárek
MissouriMinnesotaColorado
Sečteno hlasů99 %86 %99 %
Santorum55 %45 %40 %
Romney25 %17 %35 %
Gingrich-11 %13 %
Paul12 %27 %12 %

Úspěch Santoruma je o to cennější, že předstihl v posledních primárkách Gingriche, který se profiloval jako konzervativní alternativa k Romneymu.

Těsný souboj o Colorado

V Coloradu byl duel dlouho nerozhodnut. Santorum i Romney se střídali v průběžném vedení, když oba získali okolo 35 až 37 procent. Po sečtení poloviny hlasů vedl Romney s 37 procenty o dva procentní body před Santorumem, po sečtení 71 procent se čísla vyrovnala na 37 procentech.

Nakonec Santorum  vyhrál, když získal 40 procent hlasů a Romney 35.

Santorum vzkázal svým příznivcům: "Konzervativismus je naživu a daří se mu dobře." Ve svém projevu ale upozornil, že v republikánském souboji nejde jen o vzájemný střet kandidátů: "Nestojím tu, abych tvrdil, že jsem konzervativní alternativou Mitta Romneyho. Stojím tady, abych byl konzervativní alternativou Baracka Obamy."stávajícího prezidenta kritizoval jako elitáře, který chce lidem rozkazovat, co mají dělat a jak mají žít.

Foto: ČTK/AP

Newt Gingrich (vlevo) a Mitt Romney při debatě ve floridském Jacksonville

Romney po porážkách v Minnesotě a Missouri poblahopřál Santorumovi. Vyjádřil ale přesvědčení, že to nakonec bude on, kdo získá republikánskou nominaci. Má zatím nejvíce delegátů pro nominační konferenci, získal jich 106, Gingrich jich má 3á, Paul 20 a Santorum už 2. Pro nominaci jich potřebuje vítěz 1144.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum se svými synem Johnem v Missouri

Tři vítězství Santoruma, který má na volební kampaň nejmenší prostředky, tohoto outsidera primárek vrací do hry. Už není jen mužem, který v mrtvém závodě v Iowě vyhrál o pár hlasů.[celá zpráva]

Úspěch Santoruma v nejméně jednom z klání ale už v pondělí naznačil Newt Gingrich a také Santorum uvedl, že se cítí silný.[celá zpráva]

Podle komentátorů k jeho úspěchu přispělo znechucení voličů ze vzájemných útoků Gingriche a Romneyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám