Hlavní obsah

Sanders vzdává boj o Bílý dům, Biden má volnou cestu k nominaci

Senátor Bernie Sanders nebude nadále usilovat o post demokratického kandidáta na příštího prezidenta Spojených států. Ve středu ukončil svou kampaň, uvedla CNN. Jeho konkurent a bývalý viceprezident Joe Biden tak má nakročeno k tomu, aby na podzim vyzval v prezidentských volbách současného republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Mike Blake, Reuters

Senátor Bernie Sanders

Článek

Sanders doposud zvítězil v osmi státech, kde se uskutečnily demokratické primárky. Celkem získal 624 volitelů. Biden jich má 740.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Americké primárky výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru v zemi. Kvůli šíření viru Sanders i Biden zastavili svá veřejná vystoupení v jednotlivých státech. Ve Wisconsinu se přesto, navzdory doporučení, ve středu hlasování uskutečnilo. Výsledky ale budou oznámeny nejdříve na začátku příštího týdne a vzhledem ke konci Sandersovy kampaně jsou víceméně nepodstatné.

Demokratický socialista Sanders je na americké poměry silně levicově orientovaný politik, prosazující práva pracujících, zdravotní péči pro všechny a bezplatné vysoké školství. Do Bílého domu za demokraty kandidoval již podruhé, ač do strany nikdy nevstoupil. Dlouhá léta působí jako senátor za Vermont.

Reklama

Výběr článků

Načítám