Hlavní obsah

Rusko předalo USA protestní nótu proti prohledávání své obchodní mise

Kvůli plánovanému prohledání své obchodní mise ve Washingtonu si ruské ministerstvo zahraniční předvolalo zástupce amerického velvyslance v zemi Anthonyho Godfreye. Obdržel tam protestní nótu, jíž se Rusko ohrazuje proti plánovanému kroku — obává se prý, že by jej americká strana mohla využít k provokaci a podstrčení „kompromitujícího materiálu”.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Budova ruské obchodní mise ve Washingtonu

Článek

USA ve čtvrtek vyzvaly Rusko, aby do soboty uzavřelo svůj konzulát v San Francisku a dvě diplomatické mise v New Yorku a Washingtonu. Rozhodly tak kvůli předchozí nucené redukci pracovníků diplomatických zastoupení USA v Rusku, jíž Moskva reagovala na americké sankce.

„Předvolali jsme radu z amerického velvyslanectví Anthonyho Godfreye. Byl mu předán protestní dopis týkající se úmyslu amerických úřadů prohledat ruskou obchodní misi ve Washingtonu,” uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ministerstvo v nótě hovoří o „nelegální inspekci”, kterou by americké služby mohly využít k provokaci a umístit na misi „kompromitující materiál”.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Zástupce ruského konzulátu v San Francisku vysvětluje hasičům, že temný kouř stoupá pouze z komína budovy a nepředstavuje žádné nebezpečí.

Podle agentury Interfax ruské ministerstvo považuje úmysl prohledat misi v nepřítomnosti ruských zástupců za agresivní čin. Ministerstvo také varovalo USA před porušením imunity ruských diplomatických misí, protože v opačném případě bude Moskva nucena reagovat recipročně.

Rusku se nelíbí ani to, že USA pohrozily prohledáním sanfranciského konzulátu a bytů jeho zaměstnanců. Ke konzulátu byli v pátek přivolaní hasiči, protože se z komína kouřilo. Generální konzul přiznal, že se pálily materiály s osobními údaji o ruských občanech, jichž v Kalifornii žije asi 100 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám