Hlavní obsah

Rusko poslalo do USA 60 tun materiálu, přišly ventilátory i respirátory

New York

Ruský letoun naložený šedesáti tunami zdravotnického materiálu určeného na pomoc Spojeným státům bojujícím s epidemií koronaviru ve středu odpoledne místního času (pozdě večer SELČ) přistál na letišti v New Yorku. Na pomoci se telefonicky dříve dohodl americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Na palubě letadla byly ventilátory, respirátory a roušky.

Foto: Stefan Jeremiah, Reuters

Ruské vojenské letadlo se zdravotnickým vybavením a ochrannými pomůckami přistává na letišti JFK V New Yorku.

Článek

Americký prezident Donald Trump, jehož administrativa se potýká s nedostatkem plicních ventilátorů a ochranných pomůcek, Putinovu nabídku pomoci přijal v pondělí během telefonického rozhovoru. Reuters připomíná, že jde o nebývalou věc, protože to Spojené státy obvykle poskytují pomoc zemím postiženým nějakou pohromou, spíše než aby ji samy přijímaly.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Náklad ruské pomoci pro USA

Zatímco USA mají přes 237 000 nakažených a 5700 mrtvých, tak v Rusku je 3500 nakažených a 30 obětí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dodávka zdravotnického vybavení ovšem vyvolala hněv na obou stranách. Podle kritiků v USA Putin jen dělá jen propagandu, v Rusku si stěžují, že Rusko prodává USA vybavení, kterého má samo nedostatek. "Rusko opravdu prodalo roušky a zdravotnické vybavení Spojeným státům, ačkoliv lékaři a zdravotní sestry po celém Rusku zůstávají bez roušek a navzájem se infikují," napsal na ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. "Je to příšerné. Putin je blázen," dodal.

Pomoc nebo obchod?

Také se spekuluje o tom, zda šlo o dar, nebo zda USA materiál koupily. Zatímco mluvčí Kremlu uvedl, že jde o humanitární pomoc, nejmenovaný činitel vlády USA agentuře Reuters řekl, že akci financovali Američané. "Spojené státy nakupují podobné zařízení z různých zemí. Oceňujeme, že Rusko nám toto zboží prodalo za cenu nižší, než je jeho hodnota na trhu," citovala agentura vládního úředníka.

Rusko také doufá, že by v budoucnu v případě potřeby mohlo získat přístup k americkému zdravotnickému vybavení.

Pomoc i Itálii

Rusko také využilo armádu k dovezení pomoci do Itálie tvrdě zasažené koronavirem. V okolí Bergama pomáhají ruští lékaři, na místě jsou i dezinfekční vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám