Hlavní obsah

Rusko otestovalo raketu schopnou ničit satelity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko ve středu otestovalo raketu, která dokáže ničit satelity na nízké oběžné dráze, uvedlo americké velitelství kosmických sil. Podle webu Foreign policy to komplikuje americké plány investovat do sítě komunikačních satelitů předávajících rychle a efektivně data z dalších družic i jiných zdrojů, což má zvýšit schopnost amerických sil reagovat rychle.

Foto: Profimedia.cz

Velitel amerických kosmických sil Jay Raymond

Článek

„Test je dalším důkazem ruské pokrytecké politiky ohledně kontroly zbraní ve vesmíru, jejímž cílem je omezit schopnosti Spojených států, zatímco nemá žádný záměr zastavit svůj program kosmických protizbraní,“ uvedl šéf amerického kosmického velitelství Jay Raymond po testu. Ten se uskutečnil, byť Rusko zápolí s narůstající epidemií koronaviru a odložilo i přehlídku ke Dni vítězství 9. května.

Putin odložil tradiční velkolepou oslavu konce druhé světové války

Evropa

Podle Foreign Policy je test protidružicové rakety další ukázkou toho, jaké klade Rusko výzvy Spojeným státům ve vesmíru, poté, co americký prezident Donald Trump nechal zřídit kosmické síly.

Válka na oběžné dráze? Čína a Rusko vyvíjejí útočné družicové zbraně, tvrdí USA

Zahraniční

Časopis Time v únoru informoval o tom, jak dva ruské satelity sledovaly jeden americký. Jedna ruská družice se začala k americkému satelitu přibližovat krátce po vypuštění v listopadu loňského roku. Dostal se k němu na vzdálenost 100 mil (160 km) „Považujeme toto chování jako neobvyklé a znepokojivé. Má potenciál vytvořit ve vesmíru nebezpečnou situaci,“ řekl Raymond.

Ruský satelit vyvolává v USA obavy, mohl by být určen k ničení družic

Amerika

Bylo to poprvé, kdy americké ozbrojené síly veřejně oznámily hrozbu pro nějakou určitou americkou družici ze strany protivníka. Podle Pentagonu, Bílého domu i Kongresu tento incident jasně potvrzoval potřebu vzniku amerických kosmických sil, které byly zřízeny 20. prosince loňského roku.

Ruské satelity už dříve několikrát sledovaly americké a přiblížily se k nim velmi blízko.

Tajemný ruský satelit se těsně přiblížil k družici Intelsatu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám