Hlavní obsah

Republikáni vyčetli Trumpovi podporu Clintonové. Dával jí peníze na kampaň

– Detroit

Ve znamení tvrdých slovních útoků vůči lídrovi dosavadního klání Donaldu Trumpovi se nesla další debata republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci. Marco Rubio a Ted Cruz kritizovali svého konkurenta především za to, že před lety podporoval Hillary Clintonovou, která pravděpodobně získá nominaci demokratů v prezidentské volbě. Trump jí dával peníze na její předchozí kampaň.

Foto: Jim Young, Reuters

Zleva Marco Rubio, Donald Trump a Ted Cruz během debaty republikánů v Detroitu

Článek

"Pokud se vám nelíbí Obamacare, tak Donald Trump ji financoval," řekl Cruz na adresu republikány nenáviděné reformy zdravotnictví prosazené současným demokratickým prezidentem.

Podle Cruze Trump v minulosti finančně podporoval současnou demokratickou kandidátku Clintonovou a vypsal jí desítku šeků, z toho čtyřikrát finančně podpořil její minulou prezidentskou kampaň.

"To bylo kvůli obchodu. Můžu vám říct, že poslední člověk, s nímž by se nyní chtěla Hillary Clintonová utkat, je Donald Trump," snažil se odrazit Cruzův útok jeho sok.

Debata jen navázala na předchozí kritiku republikánů. Mnoho politiků se shodlo, že pokud Trump získá nominaci, znamená to, že příští prezidentkou bude Clintonová.

Na další otázky spojené s častými obraty v jeho názorech odpovídal tím, že jako podnikatel nebyl vázán žádnou stranickou ideologií. "Podporoval jsem demokraty i republikány, jako byznysmen jsem to dlužil své firmě, své rodině, svým zaměstnancům," prohlásil Trump.

Vyrábí je (oděvy) v Číně a Mexiku, protože tak vydělá víc peněz
Marco Rubio

Po Rubiově poznámce zase připustil, že mění své nedávno hlasitě formulované názory na striktní omezení příchodu nových přistěhovalců pracujících v USA. Povolil by prý přijímání vyškolených specialistů. "Měním názor, měním názor. V této zemi potřebujeme lidi, co dokonale ovládají svůj obor," řekl Trump.

Debata pořádaná stanicí Fox News byla pro dalšího z dvojice jeho konkurentů Rubia poslední velkou šancí odvrátit hrozící porážku ve svém domovském státě Florida, kde by triumf výrazně posílil Trumpovu již nyní velmi reálnou šanci na získání nominace.

Šije v Číně a Mexiku

Floridský senátor se soustředil na jedno z hlavních ekonomických témat zámožného podnikatele, kterým je zvyšování zaměstnanosti Američanů. Rubio se v této souvislosti zeptal, proč Trump nechává šít tolik oděvních výrobků prodávaných jeho firmami v Číně či Mexiku, když tak hlasitě hovoří právě o navracení pracovních míst svěřených americkými firmami levným pracovním silám v zahraničí.

Trump jej vzápětí obvinil ze lži a prohlásil, že chce část této výroby přesunout do USA. "Odpověď je, že to neučiní... Vyrábí je (oděvy) v Číně a Mexiku, protože tak vydělá víc peněz," nedal se odbýt Rubio.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Trump po takzvaném superúterý s převahou poráží kandidáty podporované stranickou elitou a experti se shodují, že jeho konkurenti by se museli sjednotit na podpoře jediného protikandidáta, aby zabránili jeho konečné nominaci. Trump dosud získal hlasy 329 delegátů, zatímco Cruz jich má zvláště díky triumfu v domovském Texasu 231 a Rubio 110. Pro získání stranické nominace je potřeba mít jich 1237.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám