Hlavní obsah

Republikáni po výhře v Mississippi ještě posílili v Senátu

Washington

Doplňovací senátní volby v americkém státě Mississippi vyhrála dosavadní senátorka za Republikánskou stranu Cindy Hydeová-Smithová. Vyplývá to z propočtů, které v noci na středu zveřejnily agentura AP a stanice CNN. Porážka demokratického kandidáta Mika Espyho znamená, že republikáni v novém Senátu obsadí 53 a demokraté 47 křesel.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Hydeovou-Smithovou podpořil prezident Donald Trump.

Článek

Senátní volby v Mississippi, které se konaly v úterý, byly doplňovací a rozhodovalo se v nich o tom, kdo na příští dva roky nahradí ve funkci senátora republikána Thada Cochrana, který letos v dubnu ze zdravotních důvodů rezignoval. V řádných volbách na počátku listopadu druhé senátorské křeslo za Mississippi získal republikán Roger Wicker. V prvním kole doplňovacích voleb ale žádný ze čtyř kandidátů většinu nezískal.

V úterním druhém kole doplňovacích voleb se v Mississippi utkali 59letá republikánka Hydeová-Smithová, která byla v dubnu do konání voleb jmenována nástupkyní Cochrana, a bývalý ministr zemědělství ve vládě Billa Clintona, 64letý Mike Espy, který se chtěl stát po dlouhé době prvním černošským senátorem za jižanský stát Mississippi. Hydeová-Smithová se stala první ženou, kterou si obyvatelé státu Mississippi zvolili jako svou zástupkyni v Senátu.

Kampaň před volbami poznamenala kauza, kterou vyvolalo zveřejnění videa s Hydeovou-Smithovou. Senátorka na něm říká, že by se klidně zúčastnila „veřejné popravy oběšením”, pokud by na ni byla pozvána. „Byla bych v první řadě,” dodává Hydeová-Smithová na záznamu. V jižanském státě, kde se v minulosti stala řada černochů obětí lynčování, vyvolalo video vlnu kritiky a senátorce vyneslo obvinění z rasismu.

Hydeovou-Smithovou podpořil prezident Donald Trump, který v pondělí dokonce do Mississippi osobně dorazil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám