Hlavní obsah

Řeči nejsou odpověď, uvedl Trump ke KLDR. Mattis pak oznámení mírnil

Washington

Americký prezident Donald Trump vzbudil pozornost zprávou na Twitteru v níž k dění okolo Severní Koreje uvedl, že „hovory nejsou odpověď”. Učinil tak krátce poté, co KLDR provedla v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN další test mezikontinentální balistické střely. Podle šéfa Pentagonu to však není tak, že by USA vylučovaly diplomatické řešení krize.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejec sleduje zprávy o plánu útoku na Guam (ilustrační foto)

Článek

Raketa středního doletu Hwasong-12, kterou Severní Korea odpálila v pondělí okolo 23. hodiny, SELČ prolétla nad japonským územím. [celá zpráva]

„USA hovoří se Severní Koreou a platí jim výpalné už 25 let. Hovory nejsou odpověď!” napsal Trump ve středu na Twitteru.

O tom, že je trpělivost Spojených států s režimem Kim Čong-una u konce, šéf Bílého domu od vyhrocení krize na Korejském poloostrově hovořil již několikrát, k žádné změně postoje USA však zatím po jeho výrocích nedošlo.

I nyní americký ministr obrany James Mattis výrok prezidenta mírnil, když se nechal slyšet, že diplomatické řešení je stále možné.

„Nikdy jsme nevyloučili diplomatické řešení. Pokračujeme ve spolupráci a (jihokorejský) ministr a já sdílíme zodpovědnost za poskytnutí ochrany našim národům," řekl Mattis novinářům před setkáním se svým jihokorejským protějškem v Pentagonu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Zatím poslední test balistické střely odsoudila narychlo svolaná Rada bezpečnosti OSN, žádné další sankce na Severní Koreu ale neuvalila. Čína a Rusko namítaly, že nikam nevedou.

Reklama

Související články

KLDR vypálila raketu nad Japonsko

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu....

Výběr článků

Načítám