Hlavní obsah

Rána pro odpůrce potratů v USA, jejich omezení je v Louisianě neústavní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Omezení potratů v americkém státu Louisiana je neústavní, rozhodl v pondělí americký Nejvyšší soud. Jeho verdikt byl nejtěsnější možný, pět hlasů proti čtyřem, přesto je to velká rána pro odpůrce potratů. Hlavní soudce John Roberts se připojil k liberálním soudcům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Předseda Nejvyššího soudu John Roberts se postavil na stranu zastánců potratů.

Článek

Zákon v Louisianě vyžadoval, aby lékaři provádějící potraty museli mít k výkonu nejen certifikaci, ale také by museli mít souhlas spádové nemocnice a mít v ní i praxi. To by vedlo de facto k uzavření potratových klinik v Arizoně.

Zákon zakazuje interrupci od okamžiku, kdy je slyšet tlukot srdce plodu, což může být už v šestém týdnu těhotenství, a loni ho schválili zastupitelé v louisianské Sněmovně reprezentantů 79 hlasy proti 23. Zákon sice podepsal guvernér, ale nevstoupil v platnost, čekalo se na verdikt Nejvyššího soudu.

Protipotratové tažení v USA: Přísný zákon podepsal i demokratický guvernér Louisiany

Amerika

Požadavek ohledně spádových nemocnic podle liberálních soudců představoval příliš velkou zátěž pro ženy. Navíc už v roce 2016 zrušil Nejvyšší soud podobný zákon v Texasu. Soudce Stephen Bryen uvedl, že čtyři liberálně smýšlející soudci zopakovali své tvrzení, že toto opatření nepřináší žádný prospěch pro zdraví ženy a je v rozporu se ústavním právem žen ukončit své těhotenství.

K liberálům se přiklonil i Roberts, který ve zdůvodnění podle CNN uvedl: „Louisianský zákon přinášel takovou komplikaci při přístupu k potratu, která byla stejně vážná jako zákon uplatněný v Texasu. Proto louisianský zákona nemůže vzhledem k precedentu (z Texasu) platit.“

CNN podotkla, že Robert se už několikrát přiklonil k liberálním soudcům, mimo jiné umožnit zůstat v USA imigrantům, kteří přišli do USA ilegálně jako děti, a podpořil protidiskriminační opatření pro LGBTQ (lesbické, gay, bisexuální, transgender a queer) pracovníky.

Tažení proti interrupcím

Konzervativci v USA už delší dobu chtějí dosáhnout nejen omezení potratů, ale také zrušení práva na ně. Chtějí také revidovat verdikt v procesu Roeová versus Wade z roku 1973. Jane Roeová tehdy po údajném znásilnění žádala provedení potratu. Soud jí nakonec právo na něj potvrdil, mezitím však uplynulo třináct měsíců a Roeová mezitím porodila dceru.

Ohio bojuje proti potratům: Lékařům nařizuje provést zákrok, který je nemožný

Amerika

Nejvyšší soud tehdy využil s interrupcemi nesouvisející 14. dodatek Ústavy, který zaručuje, že žádný stát Unie nesmí omezovat svobody nebo výsady občanů, a odvolal se na případ týkající se antikoncepce.

Zákon zakazující interrupci, je-li slyšet tlukot srdce plodu, se pokusily zavést Ohio a Mississippi, kde je ale zablokovali federální soudci. Podobné zákony podepsali i guvernéři Georgie a Kentucky.

Reklama

Výběr článků

Načítám