Hlavní obsah

Radar nahradí flexibilnější systém pro NATO, míra zapojení je na Češích

Novinky, aš, rei
Praha/Washington
Aktualizováno

Protiraketový systém, jehož prvky měly podle plánů bývalé americké administrativy být v ČR a Polsku, nahradí flexibilnější, rychlejší a lacinější systém, do něhož bude zahrnuta celá Severoatlantická aliance. Míra účasti ČR na projektu závisí na Češích. Ve čtvrtek to uvedl ministr zahraničí ČR Jan Kohout.

Článek

Američané obranný projekt přestavěli. Už se nepočítá se stacionárním radarem v ČR, nový systém se soustředí především na hrozby útoků raket středního a krátkého doletu, přičemž má zaštítit celou Severoatlantickou alianci.

Systém může být dál vyvíjen a počítá se, že by měl dostatečnou zárukou i proti střelám dlouhého doletu.

Podle Kohouta bude dialog o podrobnostech pokračovat v rámci NATO, ovšem aliance má zájem také o spolupráci s Moskvou, které se bezpečnostní hrozba týká stejně. Česká republika z titulu svého členství v aliance je podle USA privilegovaný partner, ujistil ministr Kohout a doplnil, že účast zapojení ČR je na české aktivitě.

Kohout doplnil, že Spojené státy dál hodlají realizovat dohody s ČR o podpoře výzkumu, vzdělání a dopravy. Ministr nepředpokládá, že by změny měly dopad na českou účast v afghánské misi.

Na rozhodnutí Washingtonu také neměla žádný vliv krize na české politické scéně.

Plán byl přepracován

Od záměru upustit od umístění obranného radaru v ČR informoval českého premiéra Jana Fischera telefonicky americký prezident Barack Obama v noci na čtvrtek. [celá zpráva]

"Američané nám řekli něco podobného, co oznámili Čechům," uvedl vysoce postavený polský zdroj citovaný agenturou Reuters. "Protirakety prozatím mít nebudeme," dodal.

Systém by nově měl by být efektivnější při zajištění hrozby z Íránu, kterou představují rakety krátkého a středního doletu. Rakety dlouhého doletu Írán nevyvíjí tak rychle, jak se čekalo.

Ze závěrů zprávy, která hodnotila systém GBI připravovaný pro střední Evropu, plyne, že americká administrativa rozvíjí alternativní plán původního raketového štítu, který by představoval reakci na nejaktuálnější hrozby, jimž čelí evropští spojenci USA, uvedl list New York Times. Nespecifikoval však, jaké jsou to varianty.

Polsko se bojí ztráty strategického spojenectví

Agentura Reuters uvedla, že během čtvrtečního dopoledne američtí a polští představitelé projednávali vzrůstající obavy Varšavy, že Barack Obama opouští projekt, aby zlepšil své vztahy s Ruskem. Obě strany měly jednat i o alternativních variantách ochrany. 

Premiér Donald Tusk se později dal slyšet, že nový systém zajistí větší bezpečnost Evropě s významným ohledem na Polsko.

Změna amerických plánů polské politiky příliš nezaskočila. Vcelku početné jsou ale hlasy, že Varšava přichází o strategické spojenectví a zrušení plánu by mohlo signalizovat změnu pohledu USA na střední Evropu. 

Američané ohlásili odstoupení od plánu v den 70. výročí napadení Polska Sovětským svazem.

Možné náhrady původního štítu

Američané nyní uvažují o tom, jakým systémem dosavadní plány nahradit. Může jít o systém Aegis rozmístěný na lodích, jehož rakety SM3 zasahují rakety v nižších výškách než plánovaný systém. Výrobce SM3 Raytheon připravuje pozemní verzi těchto raket.

Když Obama dříve kritizoval systém připravovaný pro Evropu, výrobce antiraket GBI Boeing na to reagoval návrhem mobilní varianty, kdy by se rakety přepravovaly do ohrožených oblastí transportními letadly. V návrhu však nijak nebylo upřesněno, jak by se naváděly. Mobilní systém by však rozhodně znamenal konec sil v Polsku. Osud radaru z návrhu není jasný. [celá zpráva]

Variantou může být i vyvíjený systém THAAD, který zasahuje nepřátelské rakety po návratu do atmosféry, ale výše než rakety Patriot. NATO navíc vyvíjí systém ochrany bojiště proti raketám krátkého doletu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám