Hlavní obsah

První obětí WikiLeaks může být americký velvyslanec v Libyi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy povolaly svého velvyslance v Libyi do Washingtonu ke konzultacím a zvažují jeho trvalé odvolání. Důvodem je únik depeší na portálu WikiLeaks, v nichž velvyslanec Gene Cretz hodnotil chování libyjského vůdce Muammara Kaddáfího včetně detailu, že Kaddáfího doprovázela vnadná, plavovlasá ošetřovatelka z Ukrajiny.

Článek

Podle webu McClatchy je pravděpodobné, že se do Tripolisu velvyslanec už nevrátí, i když právě Cretz pomohl uvolnění vztahů mezi USA a Libyí. Cretz se stal v roce 2008 prvním velvyslanec USA v Libyi po 36 letech. Libye si ale nyní stěžovala na jeho peprné komentáře ohledně libyjského vůdce Kaddáfího.

„Jednou z věcí okolo Wikileas, kterých jsme se obávali, je to, že úniky mohou mít dopad na celkové vztahy nebo vztahy mezi velvyslancem a vládou, s níž jedná,“ řekl AP mluvčí amerického ministerstva zahraničí P. J. Crowley a dodal: „Máme lepší vztahy s Libyí. Je to velmi důležitý vztah pro USA.“ V roce 2003 se vztahy s Libyí, na níž USA vadilo, že podporuje terorismus, zlepšily, protože Tripolis ustoupil od svého jaderného programu.

Když Wikileaks zveřejnil první depeše, zmiňovalo se v nich, že Kaddáfího neustále doprovází vnadná blondýna. Pak se ukázalo, že je to ukrajinská ošetřovatelka Halyna Kolotnycká. [celá zpráva]

Napsal o ní v září 2009 v depeši nazvané Letmý pohled na excentričnost libyjského vůdce Muamara Kaddáfího, kterou poslal do USA před Kaddáfího cestou na Valné shromáždění OSN.

„On také jen velmi nerad nebo se dokonce bojí přebývat ve vyšších patrech, dává přednost tomu nelétat nad vodou a baví ho dostihy a flamenco,“ doplnil v depeši. Kaddáfího v ní popsal jako rtuťovitého a excentrického, přičemž dodal, že to má z vlastních zkušeností, píše CBS.

O tři měsíce dříve v jiné depeši uvedl, že zprávy o Kaddáfího rakovině jsou nedůvěryhodné, ale že má vysoký tlak a je na hranici diabetu. „Kaddáfí se dá popsat jako hypochondr, při všech testech a procedurách se natáčí a pak tráví hodiny tím, že je prochází s lékaři jimž věří,“ napsal také

Velvyslanecká výměna by podle Washingtonu neměla být chápána jako trest pro Cretze, jehož působení v Tripolisu považují USA za úspěšné. Cretz je zkušeným a ceněným diplomatem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám