Hlavní obsah

První letošní poprava v americkém státě Georgia

– Washington

Americký stát Georgia popravil letos prvního odsouzence: dvaapadesátiletého Scottyho Morrowa, který byl odsouzen k trestu smrti za to, že téměř před čtvrt stoletím zastřelil svou bývalou přítelkyni a její kamarádku. Uvedly to tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Morrow je pátým člověkem, kterého letos popravili v USA.

Foto: Handout, Reuters

Článek

Scotty Garnell Morrow byl podle komuniké úřadu generálního prokurátora ve státu Georgia popraven ve věznici v Jacksonu smrtící injekcí s barbiturátem pentobarbital, který se v USA ve vyšších dávkách používá i k asistované sebevraždě. Za mrtvého byl prohlášen ve čtvrtek 21:38 místního času (pátek 03:38 SELČ).

Morrow se v prosinci 1994 snažil přesvědčit svou bývalou přítelkyni, aby se k němu vrátila. V jejím bytě ji bil, vláčel ji za vlasy a nakonec ji střelil do hlavy. Zastřelil i  jednu z jejích kamarádek. Třetí ženu, přítomnou na místě hádky, také postřelil, ale ta přežila. Po několika hodinách jej policie dopadla a přiznal se.

Advokáti se jej pokoušeli obhájit tím, že byl jako dítě bit a znásilněn, což jej poznamenalo, takže nebyl schopen zvládat své emoce. A ty nezvládl poté, co v hádce uslyšel, že během půlroční známosti posloužil jen jako společník a živitel v době, kdy „skutečný muž” jeho přítelkyně byl ve vězení. Dva soudy jej nicméně odsoudily za úkladnou vraždu a verdikt potvrdil i nejvyšší soud ve státu. Možnosti odvolání vyčerpal letos v únoru, kdy se Nejvyšší soud USA odmítl zabývat jeho případem.

Morrow se před popravou podle agentury AP omluvil příbuzným svých obětí a vyjádřil naději, že najdou klid a odpustí mu. Omluvil se také vlastní rodině a přátelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám