Hlavní obsah

Průvodu homosexuálů v San Diegu se mohou zúčastnit i vojáci v uniformách

Washington/San Diego/Praha

Americké ministerstvo obrany povolilo příslušníkům ozbrojených sil pochodovat v sobotním průvodu homosexuálů v San Diegu v uniformách. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí Pentagonu s tím, že výjimka byla udělena jen pro tuto akci. Čeští vojáci, kteří by se v srpnu chtěli zúčastnit Prague Pride, by však podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška měli být v civilu.

Foto: ČTK/AP

Homosexuální příslušníci amerického námořnictva a a námořní pěchoty při loňské pride parade v San Diegu v tričkách ukazujících, ke které složce ozbrojených sil patří.

Článek

Pentagon vydal směrnici, v níž povoluje výjimku ze své dosud univerzálně platné zásady, která zakazuje účast uniformovaných vojáků v jakýchkoli průvodech a pochodech, které neorganizují ozbrojené složky.

„Na základě našich informací o události a současné politice tímto dáváme sloužícím v uniformě souhlas účastnit se letošního průvodu,“ uvedl v nařízení zástupce asistenta ministra obrany Rene Bardorf.

Ministerstvo obrany zdůvodnilo svůj benevolentní postoj tím, že organizátoři průvodu o účast uniformovaných vojáků požádali a záležitost vyvolala celostátní pozornost. Povolení je ale podle Pentagonu skutečně jen výjimkou, na žádné další podobné akce se už nevztahuje.

Foto: ČTK/AP

Příslušnice amerického námořnictva se líbají na loňské pride parade v San Diegu. Letos mohou jít v uniformě.

Loni se akce zúčastnilo také mnoho vojáků a námořníků, místo uniformy ale měli na sobě trička s nápisem ukazujícím, u které složky armády slouží. San Diego je jednou z největších základen na jihu pacifického pobřeží USA.

Pořadatele průvodu Dwayneho Crenshawa rozhodnutí Pentagonu potěšilo. „Průvod v San Diegu byl poctěn privilegiem oslavit naši zemi a naše vojáky s respektem a důstojností," řekl.

Americké ozbrojené síly tak pokračují v zrovnoprávnění homosexuálů. Pentagon loni v září zrušil pravidlo "neptej se a nemluv", které umožňovalo homosexuálům sloužit v armádě, ale nesměli svou sexuální orientaci dávat najevo. Pokud by to udělali, byli by propuštěni.

Zrovnoprávnění homosexuálů v armádě bylo také jedním z cílů prezidenta Baracka Obamy.

V Praze vojáci v uniformách pochodovat nebudou

Na plánovaném srpnového pochodu homosexuálů v Praze se ale vojáci v uniformách čekat nedají. „Není žádné nařízení, které by to zakazovalo,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Hned však dodal: „Na druhou stranu vojáci by měli chodit v uniformách v době služby a pochybuji, že v době služby se budou účastnit pochodu. Pokud se pochodu zúčastní ve svém volném čase, nechť to udělají, ale očekává se, že by měli být v civilním oblečení."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám