Hlavní obsah

Proces s expolicistou viněným z vraždy černocha Floyda začne později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces s bývalým americkým policistou Derekem Chauvinem, jehož zákrok proti neozbrojenému černochovi Georgi Floydovi loni zažehl mezinárodní vlnu protestů, nezačne dříve než v úterý. Soudce ve městě Minneapolis v pondělí zahájení výběru poroty odložil nejméně o den kvůli nevyřešenému sporu kolem finální podoby obžaloby. Informují o tom agentury Reuters a AP.

Foto: Hcso, Reuters

Derek Chauvin

Článek

Chauvin byl loni 25. května jedním ze čtyř policistů, kteří se účastnili zatýkání Floyda a jejichž zásah skončil smrtí 46letého černocha. Chauvin mu tehdy několik minut klečel na krku a nedbal jeho stížností na problémy s dýcháním.

Tlačit kolenem na krk mu přestal až ve chvíli, kdy muž už nejevil známky života. Bělošský expolicista čelí obžalobě ze zabití a vraždy druhého stupně.

Soud zrušil expolicistovi Chauvinovi mírnější obvinění z vraždy černocha Floyda

Amerika

Spor o body obžaloby

Začátek výběru poroty a tedy i formální začátek procesu s Chauvinem nyní zdržuje spor ohledně možného třetího bodu obžaloby. Prokurátoři požadují přidání obvinění z vraždy třetího stupně, což by podle expertů zvýšilo pravděpodobnost uznání viny, píše agentura AP.

Odvolací soud v pátek nařídil soudci Peteru Cahillovi, který má proces s Chauvinem na starosti, aby daný krok znovu zvážil, obhajoba pak avizovala odvolání k nejvyššímu soudu státu Minnesota.

V USA propustili na kauci policistu, který klečel na zavražděném Floydovi

Amerika

Prokuratura nyní po Cahillovi žádá, aby se zahájením výběru poroty počkal do chvíle, až bude spor kolem třetího obvinění urovnaný. Soudce zatím věc odložil do úterního dopoledne, agentura Reuters ale podotýká, že tahanice ohledně podoby obžaloby by mohly trvat týdny.

Tlak na výsledek

Ostře sledovaný proces se tak komplikuje na samém počátku. Smrt George Floyda, po níž Spojené státy zachvátila nejsilnější vlna protestů proti rasismu za poslední desetiletí, je mnohými vnímána jako symbol policejní brutality a přetrvávajícího „sytémového rasismu" v zemi s bohatou minulostí rasové nespravedlnosti. Mírný trest pro Chauvina nebo osvobození bývalého strážce zákona by mohly přinést nové celostátní protesty.

Americká sněmovna schválila policejní reformu, reaguje na smrt George Floyda

Amerika

Už v pondělí se u budovy soudu sešly stovky demonstrantů podporujících odsouzení Chauvina a dalších, jakýkoli verdikt je ale zatím v nedohlednu. Na výběr poroty soudce Cahill vyčlenil tři týdny, což podle Reuters ukazuje, že si je vědom, jak těžké bude v Minneapolisu najít nestranné členy. Úvodní řeči začnou nejdříve na konci měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám