Hlavní obsah

Epidemie spalniček v New Yorku: Neočkované děti nikam nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Okres Rockland na severním předměstí New Yorku vyhlásil stav nouze kvůli spalničkám. Šesti tisícům neočkovaných dětí zakázaly úřady pobyt na veřejných místech včetně škol. Poruší-li to, hrozí jejich rodičům pokuta 500 dolarů (11 400 Kč) a až půl roku vězení.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče míří s dětmi k pediatrovi Kennethu Zatzovi v South Nyacku v okrese Rockland.

Článek

Lékaři v Rocklandu za necelý půlrok zjistili 153 případů nákazy, nejvíce za několik let. Podobně se s epidemií potýkají už ve státech Washington, Texas, Kalifornie a Illinois. V USA je podle Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) aktuálně registrováno 314 akutních případů spalniček.

Spojené státy čelí největší epidemii spalniček od roku 2000, kdy byla nemoc v zemi oficiálně eliminována. „Máme rodiny, které se obávají a stále zpochybňují očkování, jinak bychom měli v zemi stoprocentní proočkovanost a neměli bychom epidemii spalniček,“ řekla ředitelka zdravotního odboru v okrese Rockland Maria Mosquerová. Nové nařízení platí třicet dní. 

Problém je zejména u silně věřících, kteří očkování odmítají. Místní novinář Dylan Skriloff řekl BBC, že proočkovanost mezi nimi je maximálně 60 procent. Přitom ideální stav činí 95 procent a více.

V New Yorku a v Rocklandu propukla epidemie v říjnu poté, co se neočkované dítě nakazilo v Izraeli. Nejvíc případů od října ohlásily čtvrtě v Brooklynu a Queensu - celkem 214. Nemoc se šíří hlavně v ortodoxních židovských rodinách. Židé se proto obávají projevů antisemitismu. 

Se spalničkami se potýká i Evropa včetně Česka. Tuzemští lékaři letos evidují téměř 400 nových případů, tedy více než za celý loňský rok. Příčinou je opět klesající proočkovanost populace.

V Anglii bylo loni evidováno 966 případů spalniček, o rok dříve jich bylo 259. Většinou se nakazili neočkovaní, především děti do 15 let. Třicet procent z nich skončilo v nemocnici. Nejvíce případů bylo v roce 2012, kdy se jejich počet blížil dvěma tisícům. Ještě koncem minulého století bylo evidováno nanejvýš dvě stě případů ročně, uvedl server Which.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám