Hlavní obsah

Překvapilo mě, že přežil, řekl muž, který napadl spisovatele Rushdieho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl listu New York Post Hadi Matar, 24letý muž, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho. Matar odmítl komentovat, zda se k útoku nechal inspirovat bývalým íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Rúholláhem Chomejním. „Respektuji ho. Podle mě to byl skvělý člověk, to je všechno, co k tomu řeknu,“ prohlásil Matar o Chomejním, který zemřel v roce 1989.

Foto: Chautauqua County Jail, Reuters

Policejní fotografie Hadiho Matara, který pobodal Salmana Rushdieho.

Článek

S novináři mluvil prostřednictvím videohovoru z okresní věznice Chautauqua. Před soudem znovu stane v pátek.

V roce 1989 íránský duchovní vůdce Chomejní vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Rushdie se kvůli fatvě musel léta mnohokrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé.

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

Amerika

Matar uvedl, že ze Satanských veršů četl „jen pár stránek“. O Rushdiem ale řekl, že „je někým, kdo napadl islám“. „Nemám toho člověka rád. Nemyslím, že je to dobrý člověk. Nemám ho rád. Vůbec ho nemám moc rád,“ řekl útočník. Ačkoliv Rushdieho knihy důkladně nečetl, sledoval jeho přednášky na YouTube. „Viděl jsem jich hodně. Nemám rád pokrytecké lidi, jako je on,“ prohlásil Matar.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v pondělí uvedl, že Rushdie „si spolu se svými podporovateli za napadení může sám“. Zároveň ale odmítl, že by Írán byl do útoku na literáta jakkoli zapojen. Matar popřel, že by byl napojen na íránské revoluční gardy, ačkoliv stanice NBC dříve informovala, že na sociálních sítích k nim vyjadřoval sympatie.

Překročil červenou linii, může si za to sám, reaguje Írán na útok na Rushdieho

Zahraniční

Hadi Matar čelí obvinění, že pětasedmdesátiletého Rushdieho nejméně desetkrát bodl nožem a několikrát jej udeřil pěstmi během spisovatelovy přednášky ve vzdělávacím centru na západě amerického státu New York. Matar vinu popírá. Rushdie se po útoku zotavuje v nemocnici, kde jej už v neděli odpojili od ventilátoru a autor „dokázal i říct několik slov“, uvedl na Twitteru jeho syn Zafar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám