Hlavní obsah

Překročil červenou linii, může si za to sám, reaguje Írán na útok na Rushdieho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za útok na spisovatele Salmana Rushdieho, který byl v pátek pobodán v New Yorku, je odpovědný sám Rushdie a jeho příznivci. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Z pódia ve středisku v Chautauque odvádějí muže v černém

Článek

Svoboda projevu neospravedlňuje urážky islámu v Rushdieho díle, uvedl Kanání podle agentury Reuters. Spisovatel se podle něj vystavil veřejnému hněvu, když překročil „červenou linii 1,5 miliardy muslimů,“ řekl.

Narážel tím na to, že část muslimů považuje jeho román Satanské verše za urážku islámu. Íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v roce 1989 vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za tuto knihu.

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

Amerika

Kanání ale zodpovědnost Íránu za útok odmítl. „Nikdo nemá právo obviňovat v tomto ohledu Írán,“ poznamenal s tím, že vinu nese jen sám Rushdie a jeho příznivci.

Dodal, že Írán nemá žádné další informace o Rushdieho útočníkovi kromě toho, co se objevilo v médiích.

Satanské verše
Kniha Satanské verše pohoršuje i mnohé muslimy vlažné ve víře. Hrdinu knihy autor nazývá Mahoundem, jak kdysi anglosaští duchovní hanlivě označovali proroka islámu. Mahound navštěvuje veřejný dům „stan u Černého kamene”, což evokuje svatyni Kaba v Mekce, prostitutky se jmenují stejně jako manželky proroka a nejoblíbenější z nich je popsána nahá.

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho v pátek při vystoupení ve státě New York pobodal čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, jehož rodiče přišli do USA z Libanonu. Byl zadržen, ale vinu popírá. Podle státního zástupce v okresu Chautauqua Jasona Schmidta to byl „cílený, nevyprovokovaný, předem naplánovaný útok na pana Rushdieho“.

Foto: Chautauqua County Jail, Reuters

Policejní fotografie Hadiho Matara, který pobodal Salmana Rushdieho

Podle prokuratury Matar bodl Rushdieho třikrát do pravé strany krku a čtyřikrát do břicha. Udeřil ho do pravého oka a do hrudi. Spisovatel má rovněž tržnou ránu na stehně.

Spisovatel byl o víkendu odpojen od ventilátoru a dokáže sám mluvit. Spisovatelův agent Andrew Wylie podle agentury Reuters uvedl, že se Rushdieho stav ubírá dobrým směrem. Podle syna je ale spisovatel nadále v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám