Hlavní obsah

Právník Cohen u soudu přiznal cílené umlčování Trumpových milenek

Washington
Aktualizováno

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen v úterý v New Yorku před soudem přiznal, že porušil zákony o financování volební kampaně. Muž, který se rozhodl spolupracovat s policií, prý zaplatil několika ženám, aby nemluvily o svých intimních vztazích s Trumpem. Cohen podle BBC dodal, že to dělal na příkaz současného prezidenta. Ten to nekomentoval.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Advokát Michael Cohen

Článek

„Vystoupil a svědčil pod přísahou, že ho Donald Trump navedl, aby spáchal zločin tím, že zaplatil dvěma ženám s cílem ovlivnit volby,” řekl Cohenův advokát Lanny Davis. „Pokud tyto platby byly zločinem pro Michaela Cohena, tak proč by jím nebyly pro Donalda Trumpa?” dodal.

Cohen se v úterý před soudem přiznal k osmi obviněním zahrnujícím daňové a bankovní podvody výměnou za to, že případný trest vězení bude snížen z možných až 65 let na pět a čtvrt roku. Mimo jiné uvedl, že sdělil finanční správě nepravdivé údaje a úmyslně zařídil nezákonný příspěvek.

Právník sice přímo Trumpovo jméno nezmínil, ale řekl, že nařízení zaplatit peníze milenkám přicházelo „od kandidáta do federálního úřadu“.

Foto: Mike Segar, Reuters

Stephanie Cliffordová alias Stormy Daniels

První případ se týká pornoherečky Stormy Daniels (vlastním jménem Stephanie Cliffordové), která letos prohlásila, že těsně před volbami od Cohena dostala 130 000 dolarů za to, aby pomlčela o poměru s Trumpem z roku 2006. Prezidentský kandidát byl tehdy už rok ženatý s Melanií. Cliffordová se u soudu snaží dosáhnout zrušení dohody, aby mohla promluvit. [celá zpráva]

Ve druhém případě jde o bývalou modelku Playboye Karen McDougalovou, která byla několik měsíců Trumpovou milenkou. Ta dostala 150 000 dolarů za práva na svůj příběh, který měl otisknout bulvár National Enquirer. Článek ale nikdy nevyšel.

Cohen si nahrál v září 2016 rozhovor s Trumpem, který s ním jednal o tom, že by tato práva na příběh od bulváru odkoupili. [celá zpráva]

Foto: Carlos Barria, Reuters

První dáma USA Melania Trumpová

National Enquirer, který vlastní Trumpův oddaný stoupenec David Pecker, příběh nikdy neotiskl. Letos tvrdil, že mu připadal nevěrohodný. [celá zpráva]

Když se ukázalo, že v obou případech hrál roli Cohen, agenti FBI v dubnu prohledali jeho kancelář a zajistili dokumenty související i s penězi pro Cliffordovou. [celá zpráva]

Cohen dále přiznal, že poskytl falešné faktury do účetnictví kampaně. Kromě toho prý také neodvedl daně z příjmu z 1,3 miliónu dolarů za podnikání v oboru taxislužby, ze sto tisíc dolarů, které dostal za brookerské služby, a z 200 000 za své rady.

Podle Trumpova právního poradce Rudyho Giulianiho ale obžaloba vznesená vůči Cohenovi neobsahuje žádná obvinění na adresu prezidenta Trumpa. Podle něj soudní dokumenty obsahují pouze formulaci, že platby byly učiněny "na žádost a návrh jednoho či více členů kampaně". Z obvinění je podle Giulianiho jasné hlavně to, že se Cohen po dlouho dobu choval nečestně a lhal.

Trump na Twitteru napsal, že obvinění související s porušením zákona o financování kampaně, nejsou zločinem. Napsal také, že Cohen si vymýšlel, aby se s prokuraturou dohodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám