Hlavní obsah

Praha se amerického velvyslance hned tak nedočká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha
Aktualizováno

Téměř dva roky nemají Spojené státy v Praze svého velvyslance. Situace se podle čtvrtečních informací Českého rozhlasu hned tak nezmění. Se jmenováním Normana Eisena, který je etickým poradcem prezidenta Baracka Obamy, totiž nadále nesouhlasí republikánský senátor Charles Grassley. Roste tak pravděpodobnost, že se bude muset najít jiný kandidát.

Foto: Profimedia.cz

Norman Eisen

Článek

Českému rozhlasu neměnný Grassleyho postoj potvrdila senátorova kancelář. Ještě před nedávnými volbami do Kongresu přitom byly zdroje z americké administrativy optimistické a naznačovaly, že Eisenova kandidatura nakonec Senátem projde. Nevylučovaly přitom, že by se tak mohlo stát během nynějšího posledního zasedání starého Kongresu po volbách.

Diplomatické zdroje Českého rozhlasu ale už považují jmenování Obamova poradce na velvyslanecký post v České republice za velmi nepravděpodobné. Pokud totiž kandidát neprojde za šest měsíců od svého navržení, je obvykle považovaný za neúspěšného. Kandidatura Normana Eisena už skoro tak dlouhou dobu trvá, uvedl Český rozhlas.

V případě nového kandidáta by se Praha hned tak příjezdu nového velvyslance také nedočkala kvůli komplikovanému schvalovacímu procesu.

Eisen doplácí na svou roli v loňském sporném odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky šéfa Bílého domu. O konci generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina rozhodl Obama v červnu 2009.

Grassley, který nedávno ve volbách obhájil křeslo senátora, krok od začátku kritizoval jako neodůvodněný. Eisen, jenž odvolání doporučil a věc pak vysvětloval v Kongresu, podle něj zákonodárcům poskytl zavádějící informace. Když pak letos v září měl Senát projednat Eisenovu kandidaturu, senátor proti ní vznesl námitku. Nominaci Obamova poradce tím zablokoval. [celá zpráva]

Eisenova matka pochází z Československa

Eisen má kořeny v bývalém Československu, odkud pocházela jeho matka; otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust. V roli poradce se washingtonský právník Eisen zabýval regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou.

Obamovi radil již během příprav na převzetí moci. Předtím byl 17 let partnerem ve washingtonské právní firmě Zuckerman Spaeder. Je také spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám