Hlavní obsah

Požár Thomas v Kalifornii je větší než New York

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles/Santa Barbara

Rozsáhlý požár porostu Thomas severně od Los Angeles zasáhl už plochu o rozloze 931 kilometrů čtverečních, uvedly na konci neděle úřady podle listu Los Angeles Times. Je tak pátým největším v historii Kalifornie a podle BBC zasáhl plochu větší než zabírá město New York.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohnivé peklo v Kalifornii nekončí, požáry páchají rekordní škodyVideo: Reuters

 
Článek

Jen během neděle se jeho plocha zvětšila o 202 kilometry čtvereční, takže se muselo evakuovat dalších 5000 obyvatel z okresu Santa Barbara z Mission Canyon a severně od dálnice 192. Dalších 30 000 lidí žijících západně od Mission Canyonu k dálnici 154 a jižně od dálnice 192 už dostali výzvu, aby se na evakuaci připravili. S tím, jak se požár rychle rozšířil, klesla plocha, kterou už měli hasiči pod kontrolou, z 15 na 10 procent.

Celkem už bylo evakuováno 88 000 lidí a Thomas způsobil škody za 25 miliónů dolarů.

Hasiči bojují s požárem v Carpinterii

Požár se rozhořel minulé pondělí v sousedním okrese Ventura, přičemž v samotném městě Ventura zničil 524 staveb a 135 jich poškodil. Na zbylé ploše okresu zničil dalších 226 staveb. V neděli to bylo šest stavení u města Carpinteria. Právě toto město je nyní nejvíce ohroženo.

Foto: Mapy.cz

Suché větry zvané Santa Ana spolu s nízkou vlhkostí napomohly šíření požáru, který v sobotu zasáhl okres Santa Barbara. Větry Santa Ana jsou silné a velmi suché poryvy, které na přelomu podzimu a zimy každoročně zasahují především jižní Kalifornii a mexický stát Baja California Norte.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Hasiči zasahují u požáru Thomas v Carpinterii

V samotné Santa Barbaře byla už v neděli uzavřena místní zoo, i když ta není v evakuační zóně. Zvířata přesto musejí být v nočních útulcích kvůli dusivému kouři.

Na jihu Kalifornie nyní hoří šest požárů, s nimiž bojuje 8500 hasičů. V sobotu zastavili postup požáru Thomas na jihu u Ojai.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Požár zasáhl stavení v Carpinterii

Z devadesáti procent jsou pod kontrolou požáry pojmenované Creek a Rye v okrese Los Angeles. Další požár v téže oblasti Skirball je pod kontrolou z 75 procent.

Požár Lilac u San Diega je pod kontrolou z 60 procent, sežehl sice jen 16,5 kilometru čtverečního, ale kolem dálnice 76 a 15 zničil 182 budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám