Hlavní obsah

Policie přenechala „lidu“ část Seattlu

Právo, ČTK, doh, mso

Po týdnech střetů s demonstranty to policisté ve čtvrti Capitol Hill v americkém Seattlu vzdali. Opustili tamní stanici a nechali demonstranty, aby okolo šesti obytných bloků poblíž sídla tamního zákonodárného sboru vyhlásili „autonomní zónu“ bez přítomnosti strážců zákona.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vyhlásili ve čtvrti Capitol Hill v Seattlu "autonomní zónu" bez policistůVideo: AP

 
Článek

Protestující na místě pořádají koncerty a čtení poezie, americký prezident Donald Trump zuří a hrozí zásahem a představitelé města zatím rozpačitě vyčkávají, jak se celý experiment vyvine.

„Tento prostor je nyní majetkem lidu ze Seattlu,“ píše se na obřím transparentu vyvěšeném na nyní prázdné policejní stanici.

Obětí nepokojů v USA jsou hlavně policisté. V ulicích jich bylo zraněno už přes 600

Amerika

Zóna bez policie, v níž lidé bydlí ve stanech na ulici a svépomocí si zajišťují i jídlo a lékařskou péči, zatím funguje s tichou podporou úřadů.

Na místě byl minulý týden ve středu šéf místních hasičů Harold Scoggins, který zprostředkovával rozhovor mezi protestujícími a vedením policie a ujišťoval se, že ve čtvrti panují náležité hygienické podmínky.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Umělec vystupuje před fotkou Martina Luthera Kinga v autonomní zóně v Seattlu.

„Nemám vůbec tušení, kam to směřuje,“ připustil. „Pracujeme krok po kroku na tom, jak si vybudovat vztahy, budujeme důvěru na malých věcech, abychom si to dokázali vyjasnit společně,“ dodal.

V pátek demonstranti vyjednávali se šéfkou místní policie Carmen Bestovou, uvedl The Wall Street Journal. V rozhovoru, který Bestová poskytla stanici CBS, uvedla, že netuší, jak dlouho ještě situace potrvá. „Pokoušíme se zjistit, kdo tu skupinu vede, ale zdá se, že každý den je lídrem někdo jiný. Chceme se na okrsek vrátit, ale ne za použití hrubé síly. Nechceme, aby se někomu něco stalo,“ řekla.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Odpor vůči policii a výzvy k jejímu omezení či rovnou rušení provázejí na řadě míst USA masivní protesty, které v zemi vypukly před dvěma týdny. Zažehlo je video, na němž bělošský policista klečí téměř devět minut na krku zatýkaného černocha George Floyda, který následně zemřel. Například v Minneapolisu, kde se incident odehrál, už dokonce městská rada rozhodla o tom, že městskou policii zruší úplně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a to, co mu předcházelo.Video: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

Také Trump, jenž se v krizi pasoval na „prezidenta práva a pořádku“, mluví o nutnosti policejní reformy. Na rozdíl od demonstrantů jí ale nechce peníze ubírat, ale naopak přidávat. USA podle něj potřebují silnější policejní síly a do výcviku je proto třeba investovat více.

Objevilo se další video s umírajícím černochem. Nemohu dýchat, řekl před zásahy taserem

Amerika

Ohledně situace v Seattlu má pak jasno: „Domácí teroristé ovládli Seattle, řídí je samozřejmě radikálně levicoví demokraté,“ napsal Trump na sociální síti Twitter.

„Převezměte hned kontrolu nad svým městem,“ vyzval v dalším příspěvku Trump starostku Seattlu.

„Pokud to neuděláte, tak to udělám já. Tohle není hra. Tito hnusní anarchisti musí být okamžitě zastaveni,“ pokračoval prezident.

Starostku Jenny Durkanovou tím ale nenadchl, politička šéfovi Bílého domu doporučila, ať raději zaleze „zpátky do svého bunkru“.

Newyorští policisté střelili muže ozbrojeného loveckým nožem

Amerika

Ministr obrany Mark Esper mezitím nařídil prověřit nasazení Národní gardy během demonstrací. Podle Pentagonu jde ale o standardní postup při každé větší akci ozbrojených sil.

Trump už vyhlíží setkání s voliči

Nejvýše postavený činitel americké armády Mark Milley už vyjádřil lítost, že počátkem měsíce doprovodil prezidenta ke kostelu ve Washingtonu, kde šéf Bílého domu pózoval s biblí v ruce.

Akci totiž předcházel tvrdý zásah proti převážně pokojné demonstraci.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Demonstranti si v autonomní zóně v Seattlu zřídili i vlastní kavárnu, kterou pojmenovali Kavárna dekolonizační konverzace.

Trump už přitom vyhlíží návrat na pódia předvolebních mítinků. První setkání s voliči po rozvolnění koronavirových opatření se uskuteční v Tulse ve státě Oklahoma. Původní termín byl 19. června, nakonec to bude 20. června. Trump ho o den odložil jako výraz respektu vůči svátku spojenému s ukončením otroctví.

Lidé, kteří přijdou, ale budou muset podepsat prohlášení, že nepodají žalobu, pokud se na mítinku nemocí covid-19 nakazí.

Pitva potvrdila, že černoch Brooks zemřel po dvou střelách do zad

Amerika

Ve světě se mezitím do různých akcí na podporu boje proti rasismu zapojují nejen demonstranti, ale i stále další umělci. Například britský raper Stormzy chce věnovat deset milionů liber (skoro 300 milionů Kč) na podporu organizací zasazujících se za práva menšin v Británii.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Lidé uvnitř autonomní zóny u Capitol Hillu v Seattlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám