Hlavní obsah

Podali jsme 300 milionů dávek vakcín, oznámil Biden

Za prvních 150 dní pod novou americkou administrativou zdravotníci ve Spojených státech podali přes 300 milionů dávek vakcín proti covidu-19, oznámil prezident Joe Biden. Při vystoupení v Bílém domě znovu vyzval dosud neočkované Američany, aby si některou ze schválených vakcín nechali podat, přičemž popisoval „vážnou obavu“ spojenou s indickou mutací, nazývanou také delta.

Foto: Carlos Barriä, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Tři sta milionů injekcí v rukách za méně než 150 dní,“ řekl na úvod krátkého projevu. Vyzdvihl při tom vynalézavost amerických vědců, výkon amerických firem a společné úsilí složek na federální, státní a lokální úrovni.

Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se v USA k pátečnímu ránu vyočkovalo 316 milionů dávek covidových vakcín. Databáze Univerzity Johnse Hopkinse ukazuje, že v den Bidenovy inaugurace, tedy 20. ledna, hlásily USA necelých 15 milionů podaných dávek.

V Německu převládne indická mutace, je jen otázka kdy, uvedl tamní ministr

Koronavirus

Alespoň jednu dávku už v zemi s více než 330 miliony obyvatel dostalo 53 procent populace. Tempo očkování za poslední dva týdny lehce narostlo, zůstává však výrazně pod dubnovými rekordními průměry okolo 3,3 milionu dávek na den. Bidenově administrativě se tak pravděpodobně nepodaří dosáhnout vakcinačního cíle spojeného s datem 4. července, kdy se v USA slaví Den nezávislosti.

Jak uvedl sám prezident, 70procentní proočkovanosti dospělé populace alespoň jednou dávkou zatím dosáhlo jen 15 z 50 amerických států. USA jako takové jsou pak v tomto směru na 65 procentech.

Evropa rozvolňuje, v některých zemích se ale koronavirová situace zhoršuje

Koronavirus

Šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská očekává, že mutace delta se v USA stane dominantní formou viru SARS-CoV-2. Dvoudávkové vakcíny od firem Pfizer a Moderna jsou podle ní proti "indické" mutaci vysoce účinné, efektivita preparátu společnosti Johnson & Johnson se prý dál vyhodnocuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám