Hlavní obsah

Počet obětí střelby v Texasu stoupl na sedm

– Washington/Midland (USA)

Počet obětí sobotní střelby na západě amerického státu Texas vzrostl na sedm včetně pachatele, informují americká média. Dalších asi 20 lidí bylo zraněno. Místní policie oznámila, že útočníka, který náhodně střílel po lidech z jedoucího vozidla, následně zabila.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Policejní vůz po srážce s poštovní dodávkou, ze které útočil pachatel střelby v Texasu

Článek

Za poslední měsíc je to ve Spojených státech už třetí významný útok střelnou zbraní, z toho druhý v Texasu.

Sobotní řádění střelce se odehrálo mezi městy Midland a Odessa, která spolu těsně sousedí. Útočník nejprve začal střílet ze svého auta na dopravní policisty, kteří jej zastavili kvůli přestupku. V autě byl sám, po incidentu s policisty ujížděl na západ směrem k Odesse. Zasáhl dalšího člověka a při průjezdu městem dál střílel po náhodných motoristech i kolemjdoucích.

Foto: Mark Rogers, ČTK/AP

Vyšetřování střelby v Odesse v Texasu

Následně útočník ze svého auta vystoupil, ukradl poštovní dodávku a pálil dál, sdělil velitel policie v Odesse Michael Gerke. Při pronásledování chvíli nebyla situace jasná a policie se nejprve domnívala, že střelci jsou dva. Pachatel zamířil na parkoviště u kina, kde jej strážci zákona obklíčili a zastřelili. Policie pak uvedla, že útočník z osobního auta a z poštovní dodávky je jeden a týž člověk.

Útočníkem bílý třicátník

Podle Gerkeho jsou mezi postřelenými tři policisté, z nichž jeden byl zraněn těžce, avšak jeho stav už byl stabilizován. Mezi zraněnými je také 17měsíční holčička, kterou do obličeje zasáhl střep. Do nemocnice ji dopravili letecky. Nejméně jeden ze zraněných byl ještě dnes v kritickém stavu.

„Myslíme si, že útočník byl jen jeden a že jsme ho dostali,” řekl televizi CNN starosta města Midland Jerry Morales. Policie jméno útočníka nezveřejnila, uvedla však, že jde o bělocha ve věku 30 až 40 let. Motiv činu je nejasný, policie na 19:00 SELČ svolala do Odessy tiskovou konferenci.

Administrativa to chce řešit, tvrdí Pence

Bílý dům oznámil, že prezident Donald Trump byl o útocích informován a situaci sleduje. Trump následně na twitteru napsal, že o střelbě hovořil s ministrem spravedlnosti Williamem Barrem a že na místě jsou bezpečnostní složky včetně lidí z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Sobotní střelba je druhý srpnový případ masového zabíjení v Texasu - v El Pasu 3. srpna útočník zabil 22 lidí. Viceprezident Mike Pence po sobotních událostech sdělil, že je administrativa odhodlána pracovat s vůdci obou stran v Kongresu a tyto krutosti řešit. Reagovali také demokratičtí uchazeči o kandidaturu v prezidentských volbách. Bývalý viceprezident Joe Biden sdělil, že je třeba „tuto epidemii zastavit”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám