Hlavní obsah

Počet dní s teplotami nad 50 stupňů se zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet dní s extrémními vedry, kdy teploty šplhají nad 50 stupňů Celsia, se od 80. let minulého století zdvojnásobil. Takto horké dny také zažívají lidé na více místech planety než dříve, vyplývá to z analýzy stanice BBC. Americký prezident Biden varoval, že letos škody způsobené extrémním počasím překročí 100 miliard dolarů.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Hasiči v Paisley v Oregonu

Článek

Podle dat BBC se mezi lety 1980 a 2009 každý rok vyskytlo v průměru 14 dní, kdy teplota někde na světě překročila 50 stupňů. V letech 2010 až 2019 už takto horkých dní bylo v průměru 26 ročně.

„Tento vzestup lze stoprocentně přisoudit spalování fosilních paliv,” komentovala výsledky klimatoložka Friederike Ottová z oxfordské univerzity.

Ukazuje se také, že se extrémní horka objevují i tam, kde to dříve nebylo běžné, letošní léto ale ukázalo, že teplotní extrémy se nevyhýbají ani Evropě či Severní Americe. V Kanadě teploměry letos vystoupaly až k hodnotě 49,6 stupně, v Itálii naměřili 48,8 stupně.

Stamiliardová škoda v USA 

Extrémní počasí letos ve Spojených státech způsobí škody značně převyšující 100 miliard dolarů (2,15 bilionu korun), řekl při úterní návštěvě státu Colorado americký prezident Joe Biden. Loni činily škody tohoto typu 99 miliard dolarů.

Téměř každá třetí americká obec byla v uplynulých měsících zasažena katastrofami způsobenými počasím, které umocnila změna klimatu, řekl Biden při návštěvě Národní laboratoře pro obnovitelnou energii (NREL) v coloradském městě Golden.

V pondělí prezident při své první cestě po západu Spojených států v prezidentské funkci s odkazem na letošní rozsáhlé lesní požáry volal po zintenzivnění boje proti klimatickým změnám. Podle něj je nutné investovat miliardy dolarů, aby byly USA připraveny na stále extrémnější počasí na mnoha místech země.

Podle Reuters prezident doufá, že využije obav voličů ohledně klimatu, aby získal podporu veřejnosti pro svůj investiční plán v hodnotě asi 3,5 bilionu dolarů (75 bilionů korun), o kterém se nyní vyjednává v Kongresu USA. Republikáni plán odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám