Hlavní obsah

Po masakru v Las Vegas šly na dračku pažby umožňující střelbu dávkami, které vrah použil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Speciální pažby využívající zpětného rázu, které umožňují z poloautomatických pušek střelbu dávkami, jsou vyprodané, uvedl v pátek list The Guardian. Po masakru v Las Vegas, kde tzv. bump-stock využil vrah Stephen Paddock, zvažují američtí zákonodárci zákaz tohoto zařízení a pro jeho omezení se vyslovila i vlivná asociace držitelů střelných zbraní NRA. Cena zařízení vyskočila na dvojnásobek.

Foto: George Frey, Reuters

Výměnná pažba bump stock nad poloautomatickou puškou AR-15.

Článek

Všichni velcí prodejci zbraní a munice uvádějí, že zařízení jsou vyprodána a dočasně nedostupná. Stránka jednoho ze tří velkých výrobců zařízení Bumpfire System byla načas nedostupná a nyní je na ní uvedeno, že kvůli extrémně vysokému zájmu dočasně přestala přijímat objednávky.

Na facebookové stránce firmy se jeden nespokojený zájemce ptá: „Budu si ho moct objednat brzy? Chci ho koupit dřív, než to bude nelegální.“ Další píše: „Já si ten svůj objednal tu noc, kdy došlo k masové střelbě. Doufám, že ho dostanu.“

Objednávky nepřijímá ani největší výrobce těchto zařízení Slide Fire.

Na aukční stránce GunBroker se zařízení prodává za 200 dolarů (zhruba 4400 korun), tedy dvojnásobek toho, co stálo před masakrem.

Nepřesné míření Paddockovi nevadilo

Zařízení umožňuje rychlopalbu, ačkoli vzhledem k tomu, že využívá zpětného rázu zbraně, prudce klesá přesnost.

„Naprosté mrhání drahou municí,“ napsal v roce 2015 jeden z recenzentů. „Nechtěli byste to použít při sebeobraně nebo v bitvě. Pokud chci slyšet hodně výstřelů rychle za sebou, můžu si odpálit ohňostroj.“

Paddock však příliš přesně mířit nemusel, pálil do davu 22 000 lidí natěsnaných na sebe. [celá zpráva]

K omezení se vyslovila dokonce i NRA

K otázce těchto pažeb se vyjádřila i vlivná Národní asociace držitelů zbraní NRA, která se jinak brání všem omezením střelných zbraní. Vyzvala k jejich dodatečné regulaci: „Zařízení umožňující, aby poloautomatická puška fungovala jako plně automatická, by měla být předmětem dodatečné regulace.“

Vyzvala k „okamžitému prozkoumání, zda jsou tato zařízení v souladu s federálními zákony“. NRA neumožňuje bump-stock využívat na svých střelnicích.

„Po zlém a bezcitném útoku v Las Vegas americký lid hledá odpovědi, jak předejít v budoucnu podobným tragédiím,“ uvedli předsedové NRA Wayne LaPierre a Chris Cox. Kritizují ale současně politiky, kteří chtějí větší kontrolu držitelů zbraní: „Zákaz zbraní pro lidi dodržující zákon na základě zločinu šílence nezabrání budoucím útokům.“

Foto: Allen Breed, ČTK/AP

Prst na spoušti poloautomatické pušky typu AR-15 vybavené pažbou bump stock umožňující rchlopalbu

Pro regulaci se vyslovili zákonodárci napříč politickým spektrem. [celá zpráva]

Podle BBC se NRA svým zdánlivě vstřícným vyjádřením snaží dosáhnout, aby nevznikl nový, přísnější zákon na držení zbraní, jenž by navíc mohl obsahovat také omezení kapacity zásobníků, zákaz doplňkového vybavení u vojenských zbraní nebo zpřísnění kontrol minulosti zájemců o zbraně.

NRA v tomtéž textu vyzývá naopak k prosazení širších práv na držení zbraní, v rámci kterých by se mohly zbraně převážet ze státu do státu, a také ke zrušení omezení na tlumiče, aby se šetřily uši střelců.

Foto: George Frey, Reuters

Náhradní pažba umožňující rychlopalbu

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová po vyjádření NRA uvedla: „Členové obou stran a další organizace plánují podívat se na bump-stock. Vítáme to a chceme být součástí diskuse.“

Prezident USA Donald Trump, který se označuje za ochránce amerických tradic, má k NRA blízko, ta mu také výrazně přispěla na kampaň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám