Hlavní obsah

Peruánský exprezident se zastřelil, když ho přišli zatknout

Lima
Aktualizováno

Bývalý peruánský prezident Alan García se ve středu zastřelil, když ho přišla zatknout policie kvůli korupci, uvedla stanice BBC. Při příchodu se střelil do krku a byl ve vážném stavu převezen do nemocnice v Limě, kde později podlehl zraněním.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Bývalý peruánský prezident Alan García na snímku z března 2018

Článek

García, který stál v čele země v letech 1985 až 1990 a znovu od roku 2006 do roku 2011, je obviněn z braní úplatků od brazilské stavební firmy Odebrecht. Firma přiznala, že vyplatila na úplatcích v Peru od roku 2004 v přepočtu 750 milionů korun. García ale obvinění popíral, tvrdil, že je obětí politické perzekuce.

Pro podezření z korupce byli vyšetřováni poslední čtyři peruánští prezidenti. Pátý - Alberto Fujimori - je ve vězení. Za korupci a porušování lidských práv byl odsouzen na doživotí.

Foto: Martin Mejia, ČTK/AP

Peruánská policie střeží nemocnici, kde leží postřelený exprezident Alan García.

Bývalý prezident Pedro Pablo Kuczynski byl ve středu hospitalizován kvůli vysokému tlaku. Zadržen byl před několika dny právě kvůli podezření z korupce.

Ve vazbě je i vůdkyně opozice Keiko Fujimoriová, která je obviněna, že od Odebrechtu vzala úplatky ve výši 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám