Hlavní obsah

Pentagon vyzval k uvolnění režimu na Guantánamu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany vyzvalo ke zmírnění režimu ve věznici Guantánamo na Kubě, kde USA zadržují osoby podezřelé z terorismu. Vězni by neměli být izolovaní a měla by se jim povolit větší interakce a více volnočasových aktivit.

Článek

Pentagon svou zprávu zveřejnil po první návštěvě nového ministra spravedlnosti Erika Holdera v zařízení, kde je většina z asi 240 lidí zadržována bez obvinění.

Podmínky na Guantánamu sice podle zprávy neodporují pravidlům Ženevské úmluvy, avšak vězni by měli být více v kontaktu a mít možnost se vzájemně myšlenkově stimulovat nebo modlit.

Oznámení je dalším krokem směřujícím k úplnému uzavření věznice do jednoho roku, které minulý měsíc nařídil prezident Barack Obama. Mezitím byly na Guantánamu pozastaveny všechny soudy.

"Mučili mě," řekl poslední z propuštěných

Spojené státy v současnosti vyjednávají s množstvím zemí včetně členských států Evropské unie o možném předání zadržovaných. Věznici zřízenou v lednu 2002 v průběhu roků opustilo na 500 vězňů. Posledním a zároveň prvním od příchodu Obamy do Bílého domu se v pondělí stal třicetiletý Etiopan s povolení k pobytu ve Velké Británii Binyam Mohamed.

Mohamed v pondělí odpoledne přistál na vojenském letišti Northolt v Londýně. Stanici BBC řekl, že byl na Guantánamu mučen. Zdůraznil, že po zatčení se na špatném zacházení s ním podíleli i členové britských tajných služeb.

Američané údajně muže zadrželi v Pákistánu. Na Guantánamu držel nějaký čas protestní hladovku. Obvinění z napojení na teroristy z al-Kajdy byl zbaven loni v říjnu.

Reklama

Související články

Obama nařídil zavřít vězení na Guantánamu

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek nařídil do roka uzavřít kontroverzní věznici pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě....

Na Guantánamu zastavili všechny soudy

Vojenská soudkyně dohlížející na procesy na Guantánamu ve čtvrtek zrušila obvinění Saúdského Araba podezřelého z organizace útoku na americkou válečnou loď USS...

Výběr článků

Načítám