Hlavní obsah

Pentagon dráždí Kreml: posílí ozbrojené síly Gruzie a Pobaltí

Spojené státy budou posilovat armády v Gruzii a pobaltských zemích, tedy v někdejších sovětských republikách, s cílem připravit je na operace po boku amerických jednotek v Afghánistánu. Oznámil to v pátek večer Pentagon.

Foto: Profimedia.cz

Budova Pentagonu ve Washingtonu

Článek

Podobné minulé programy vždy podle agentury Reuters vyvolaly napětí mezi Moskvou a Washingtonem. Rusko a prozápadní Gruzie navíc svedly v roce 2008 krátkou válku o proruské gruzínské regiony Jižní Osetie a Abcházie. Rusko od války s Gruzií, která se s pomocí USA chystá vstoupit do NATO, obviňuje Washington, že nově vyzbrojuje gruzínskou "válečnou mašinérii".

Představitelé Pentagonu podle Reuters řekli, že s ohledem na citlivost otázky konzultovali vojenský program pro Gruzii s Ruskem. Moskva se k oznámení Pentagonu dosud podle dostupných zdrojů nevyjádřila.

Americké ministerstvo obrany oznámilo nový program ve stejný den, kdy se americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv dohodli, že podepíší 8. dubna v Praze smlouvu o dalším snížení stavu strategických jaderných zbraní.

Programy pro Gruzii, Litvu, Lotyšsko a Estonsko, ale i Chorvatsko a Maďarsko, mají sloužit k vybudování jejich vojenských kapacit, aby mohly vést operace ke stabilizaci Afghánistánu po boku amerických sil, citoval mluvčí ministerstva Bryan Whitman ze sdělení, které Pentagonu poslal Kongresu USA.

Pentagon podle Reuters také počítá s podobnými vojenskými programy na pomoc jemenským a filipínským armádám, aby byly s to lépe bojovat proti islámským ozbrojeným radikálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám