Hlavní obsah

Pentagon chce vyvinout implantáty proti ztrátě paměti

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozkové implantáty, které by mohly zvrátit ztrátu paměti, chce podle agentury Bloomberg vyvinout americké ministerstvo obrany. Nástroj, který má pomoci 280 tisícům vojáků, kteří od roku 2000 utrpěli poškození mozku, může prospět i seniorům.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Památník obětem 11. září před Pentagonem

Článek

„Způsob, jakým lidská paměť funguje, je jednou z velkých nerozřešených záhad. Má to obrovskou hodnotu z hlediska základní vědy. Může to mít obrovské dopady na pacienty trpící poruchami, jež postihují paměť, a to včetně lidí s demencí a alzheimerem,“ řekl o projektu Andres Lozano, šéf oddělení pro operace mozku na univerzitě v Torontu.

Vládní agentura DARPA chce při vývoji nových nástrojů pro léčbu paměti využít přístroj, jenž pomáhá lidem s omezenými pohybovými funkcemi, jakož i mozkové implantáty, které vyvinula firma Medtronic Inc. pro lidi s Parkinsonovou nemocí.

Pentagon se obrací na vůdčí firmy i organizace v této oblasti ve snaze získat nové nápady, jak stimulovat mozkovou tkáň a obnovu paměti. Cílem je nyní vyvinout přenosný a bezdrátový přístroj, který má zahrnovat implantovatelné sondy, jež dokážou mozkovou aktivitu nejen zaznamenat, ale také stimulovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám