Hlavní obsah

Patnáctiletý Američan jde za vraždu sestry na 45 let do vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Russellville

Soud v americkém státě Arkansas ve středu uložil trest 45 let vězení 15letému chlapci, který v lednu v rodinném domě nedaleko Ozarku chladnokrevně zastřelil svoji o rok starší sestru. Hoch své pohnutky vyšetřovatelům ani soudu nevysvětlil, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Colton Harvey jednoho lednového rána vzal otcovu pušku, vešel do pokoje své sestry Candace a střelil spící dívku do hlavy. Ta po zásahu ještě žila a stačila vykřiknout, bratr pak vystřelil ještě dvakrát.

Sourozenci byli v domě sami. Rodiče odešli na nákup.

Hoch následně naložil do otcova pickupu munici, zabalil si oblečení a odjel. Nejprve se uchýlil do kopců, ale hryzalo ho svědomí, a tak přijel na parkoviště před kancelář šerifa. Dostal ale strach a z místa zase odjel ke kamarádovi. Napodruhé už v sobě našel dost odvahy a sám se přihlásil šerifovi s doznáním.

Motiv nevysvětlil

„Nevím, proč jsem to udělal. Prostě se to stalo,“ řekl Colton později policii s tím, že by si zasloužil skončit stejně jako jeho sestra. „Měl jsem se sebou udělat totéž, co jsem udělal jí,“ prohlásil. Na dotaz, zda svoji sestru miloval, odpověděl, že ano.

Chlapec pak tvrdil, že trpěl výpadkem vědomí po předchozím fotbalovém utkání. Vliv mohly hrát i deprese v důsledku domácího vězení - rodiče mu ho před činem uložili poté, co jej přistihli, jak žvýká tabák. Psychiatr rovněž upozornil na rodinnou anamnézu a výskyt duševní nemoci u příbuzného, vzhledem ke Coltonově nízkému věku ale nebyl s určitostí schopen říct, zda je hoch psychicky nezpůsobilý.

Vyšetřovatelé Coltona původně obvinili z vraždy prvního stupně, za kterou by teenagerovi hrozilo doživotí. Po dohodě s obhájcem ale zněl verdikt soudce 30 let vězení za vraždu druhého stupně plus dalších 15 roků za to, že při činu použil pušku.

Harvey u soudu, jehož se účastnili i jeho rodiče, plakal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám