Hlavní obsah

Papež se vydal do Kanady na „cestu pokání“. Chce mluvit o obětech z církevních škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v neděli ráno odletěl na týdenní návštěvu Kanady. Chce tam domorodé obyvatelstvo požádat o odpuštění za utrpení a zneužívání dětí na církevních školách. Hlava katolické církve se má proto v pondělí setkat se zástupci Métisů, Inuitů a dalších domorodých národů.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Papež František přijíždí na římské mezinárodní letiště Fiumicino, aby nastoupil do letadla a odletěl do kanadského Edmontonu.

Článek

Letadlo s hlavou katolické církve, jejím početným doprovodem a novináři odstartovalo z římského letiště Fiumicino krátce po 09:00 SELČ a odpoledne dorazí do Edmontonu.

Katoličtí duchovní a misionáři se desítky let podíleli na asimilačním programu zaměřeném na původní obyvatele Kanady, který odloučil od rodin na 150 tisíc dětí. Až 6000 dětí kvůli tvrdému zacházení v internátních školách zemřelo. Zhruba tři čtvrtiny z asi 130 internátních škol provozovala katolická církev.

Kanada hlásí další hrůzný nález: stovky neoznačených hrobů na místě bývalé internátní školy

Amerika

Kanadský školský systém takto fungoval od 19. století až do 90. let minulého století a o obrovském dopadu na domorodou komunitu se ví dlouho. Vyšetřovací zpráva kanadských úřadů z roku 2015 označila systém, který vynucoval odloučení dětí od rodičů, za „kulturní genocidu”.

Na pozemku bývalé školy v Kanadě našli ostatky přes 200 dětí

Amerika

Loni se o dětském utrpení začalo znovu mluvit poté, co se našly ostatky 215 dětí v bývalé katolické internátní škole pro domorodé děti v kanadské Britské Kolumbii.

Papež František se setká kvůli dětským obětem v katolických školách s původními obyvateli Kanady

Amerika

Papež se letos v dubnu za podíl církve na dlouhodobém strádání dětí a rodin omluvil, když ve Vatikánu přijal zástupce kanadských domorodých národů. Jeho současnou návštěvu Kanady média popisují jako „cestu pokání”.

Reklama

Výběr článků

Načítám