Hlavní obsah

Otec žačky při střelbě pomohl z texaské školy vyvést desítky dětí a učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvalde

Jacob Albarado se zrovna usazoval v kadeřnictví, když mu v úterý přišla zpráva od manželky, že na základní škole v texaském městečku Uvalde někdo střílí. Jeho žena Trisha na škole učí a do druhé třídy tam dochází jejich dcera Jayda. Albarado, který pracuje u pohraniční stráže, se ihned po zprávě od manželky vydal na místo a nakonec pomohl z budovy vyvést svou dceru i desítky dalších dětí a učitelů, popisuje deník The New York Times (NYT).

Foto: Dario Lopez-Mills, ČTK/AP

Arcibiskup s rodinami obětí střelby

Článek

„Je tady aktivní střelec,“ napsala svému muži paní Albaradová. Reportérce vylíčila, že ona a její žáci ze čtvrtého ročníku se v těch chvílích schovávali ve třídě pod lavicemi a za závěsy, zatímco Jayda se zamkla na toaletách. „Pomoc,“ uvedla v komunikaci s manželem, načež dodala: „Miluju tě.“

Manžel učitelky zastřelené v Texasu zemřel žalem na infarkt

Amerika

Albarado prý vyběhl z kadeřnictví a rychle odjel ke škole, vyzbrojen brokovnicí, kterou mu půjčil jeho holič. Po příjezdu k areálu Robb Elementary School se dozvěděl, že do části, kde je střelec, se chystá vtrhnout zásahová jednotka. S dalšími příslušníky bezpečnostních složek se rychle dohodl, že se vydají do křídla, kde byla jeho dcera, s cílem evakuovat co nejvíc lidí, uvádí NYT.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Pieta v Uvalde za Irmu Garciovou zabitou při střelbě v Texasu

V pětičlenném týmu pak procházeli školu a pomáhali dětem dostat se do bezpečí, popsal otec osmileté dívky. Při improvizované operaci podle něj byly evakuovány desítky rozrušených žáků a učitelů. Byla mezi nimi i Jayda, řekl Albarado. Vylíčil, že ji objal, ale pak se zase vydal pomáhat dalším dětem. „Dělal jsem to, k čemu mě vycvičili,“ řekl.

Vtrhněte konečně dovnitř. Z „hrdinského zásahu“ při masakru v texaské škole se stává zpackaná akce

Zahraniční

Počínání dalších členů bezpečnostních složek při úterním masakru je ovšem plné nejasností a stalo se terčem kritiky. Ukázalo se totiž, že 18letý střelec byl zabit až hodinu a půl poté, co ke škole dorazil se zbraní podobnou útočným puškám.

Mezitím zastřelil 19 dětí a dvě učitelky, což z útoku na základní školu na jihu Texasu činí jeden z nejkrvavějších případů střelby na školách v dějinách USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám