Hlavní obsah

Otce teorie o globálním oteplování prověřují kvůli "vědeckému pochybení"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juneau

Americký biolog Charles Monnett, jehož pozorování ledních medvědů se před sedmi lety stalo podnětem ke vzniku celosvětového hnutí proti globálnímu oteplování, byl odeslán na nucenou dovolenou a jeho vědecké postupy jsou předmětem vyšetřování. Oznámila to agentura AP s odvoláním na informované zdroje v aljašském městě Juneau. Přesný charakter obvinění proti Monnettovi se agentuře zjistit nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd lední má zpravidla jedno nebo dvě mláďata, o která se stará, jak nejdýl to jde.

Článek

Podle Monnettovy manželky Lisy Rottermanové vědcova nucená dovolená zřejmě souvisí s očekávaným rozhodnutím americké vlády o těžbě ropy z moře při aljašském pobřeží.

Vyšetřování Monnettovy vědecké činnosti se podle AP soustřeďuje na výzkumy z roku 2004, kdy si vědec povšiml mrtvých ledních medvědů ve vodách severských moří. Medvědi, považovaní za vynikající plavce, se podle jeho úvahy utopili, když byli nuceni plavat v nepříznivém počasí na extrémních vodních plochách, jež vznikly nadměrným táním ledu.

Článek vyvolal v USA mimořádnou pozornost a z ledních medvědů učinil symbol globálních klimatických změn. Zmínku o osudu ledních medvědů obsahují i ekologické studie, za něž bývalý americký viceprezident Al Gore dostal Nobelovu cenu. V květnu 2008 byli lední medvědi označeni za ohrožený druh.

Monnett byl odeslán na nucenou dovolenou 18. července, dokud neskončí "prověřování jeho vědecké bezúhonnosti," napsala AP. Vyšetřování, které vedou inspektoři americké vládní ekologické agentury, je interní a o jeho průběhu nejsou k dispozici žádné informace. Na veřejnost proniklo jen prohlášení vyšetřovatele Erika Maye, podle něhož jde v Monnettově případu o podezření z "vědeckého pochybení, chybných údajů a špatných výpočtů".

Podle AP je zřejmé, že bez ohledu na výsledek kauza zesílí spory mezi zastánci a odpůrci teorie o globálních klimatických změnách. Už nyní vyšetřování vyvolává bouřlivý odpor Monnettových zastánců, kteří žádají očištění jeho vědecké cti a návrat do úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám