Hlavní obsah

Operace Cháveze byla úspěšná, ohlásil jeho nástupce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Operace venezuelského prezident Huga Cháveze dopadla úspěšně, informoval jeho zástupce, viceprezident Nicolas Maduro. Lékaři podle něj Chávezovi odstranili nádor. Byla to jeho už čtvrtá operace v rozmezí roku a půl. Úterní zákrok trval šest hodin.

Foto: ČTK/AP

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) s viceprezidentem Nicolasem Madurem

Článek

Maduro v televizním vystoupení označil operaci za komplexní a naprostý úspěch. Dodal, že během zákroku prožíval velké napětí. Cháveze operovali v Havaně. V kubánském hlavním městě prezidenta podporovala nejen jeho rodina, ale i předseda parlamentu a ministr ropného obchodu.

Po vystoupení v televizi se Maduro přidal k Chávezovým příznivcům a zúčastnil se modlitebního shromáždění za prezidentovo uzdravení, během něhož ze záznamu prezident zpíval státní hymnu.

Chávezovi poprvé diagnostikovali zhoubný nádor v pánevní oblasti loni v červnu. Od té doby podstoupil čtyři operace. Už dlouho se spekuluje o tom, že Chávez nebude schopen vykonávat funkci prezidenta, ale teprve v neděli prezident prohlásil, že by si za svého nástupce přál viceprezidenta Madura.

Chávez slouží čtvrté funkční období. Volby vyhrál naposledy v říjnu. Podle venezuelské ústavy musí být vypsány nové volby do 30 dnů, jestliže prezident v úřadu skončí v prvních čtyřech letech svého šestiletého mandátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám