Hlavní obsah

Obyvatelé Oregonu se po požárech vrátili domů. Tisíce z nich však našly jen popel

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salem

Více než půl milionu lidí uteklo před požáry v americkém státě Oregon. Pro tisíce z nich měl návrat domů smutný konec. Na místě, kde dříve stávaly domy, zbyl jen popel, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina se vrátila po lesních požárech do Oregonu, z jejich domu zbyla jen hromada popelaVideo: Reuters

 
Článek

Nedělní požáry v Oregonu zničily tisíce domů a půl tuctu menších měst. Od začátku srpna spálil oheň v západní části Ameriky více než čtyři miliony akrů a zabil nejméně dvacet lidí. V samotném Oregonu bylo v neděli ráno 34 aktivních požárů.

„Věděli jsme, že náš dům je pryč. Ale když pak vidíte spálené domy, auta, ulice... Neexistují pro to slova,“ řekla pro National Post učitelka Tracy Koaová z městečka Talent v Oregonu.

Před požáry uteklo v Oregonu přes půl milionu lidí

Amerika

Ačkoli její dům lehl popelem, největší starost měla Koaová, která se evakuovala společně se svou dcerou, o své sousedy. „Lidé v našem okolí jsou převážně důchodci, kteří ani nemají auto. Bála jsem se, aby se stihli dostat z domovů včas,“ popsala Koaová.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Auto v Oregonu pokryté popelem.

Úřad pro správu půdy v neděli na Twitteru uvedl, že kouř se šíří ze západu Spojených států východně směrem do vnitrozemí. Společně s horkým teplým větrem pak zapříčiní další požáry.

Obloha v Oregonu se zbarvila do červena, lidé mluví o apokalypse

Koktejl

Přesný počet obětí v Oregonu dosud není znám. Server místní televize Oregon Public Broadcasting uvedl, že požáry si vyžádaly nejméně devět lidských životů. Mezi nimi je i 12letý chlapec s babičkou, kteří se pokoušeli ujet před požárem z Lyonsu. Matka chlapce přežila, ale má vážné popáleniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám