Hlavní obsah

Před požáry uteklo v Oregonu přes půl milionu lidí

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salem

Více než půl milionů lidí opustilo své domovy v americkém státě Oregon kvůli rozsáhlým požárům lesů, které rozfoukává horký teplý vítr, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požáry v USAVideo: AP/Reuters

 
Článek

Na západě Spojených států hoří přes sto požárů, které sežehly skoro 18 000 km čtverečních porostu. Nejvíce postižená je Kalifornie, ale požáry zuří i ve státě Washington.

Požáry, s nimiž bojuje několik států na západě USA, si tento týden vyžádaly nejméně 16 obětí a jenom v Kalifornii se pohřešovalo 16 dalších lidí.

V Oregonu počet obětí není znám, jsou však nejméně čtyři. Je mezi nimi 12letý kluk s babičkou, který se pokoušel ujet před požárem u Lyonsu. Matka chlapce přežila, ale má vážné popáleniny.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ohněm zničený Phoenix v Oregonu

V Oregonu opustilo své domovy přes deset procent z 4,2 milionů obyvatel. Prázdná jsou celá města. Lidé ujíždějící před požáry ucpali čtyřproudovou silnici z Molally do Oregon City. Evakuují se i oblasti u Portlandu.

Tři lidé zahynuli při požáru v Kalifornii

Amerika

Dopad oteplování

„Nikdy jsme neviděli takové množství požárů, které nejsou pod kontrolou, uvedla guvernérka Kate Brownová: „To nebude jednorázová událost. Cítíme akutní dopady klimatických změn.“

Devět z deseti nejteplejších let bylo zaznamenáno od roku 2005 do roku 2019. Průměrná teplota v Oregonu a Kalifornii stoupla oproti roku 1900 o jeden stupeň Celsia, uvedl expert BBC pro ekologii Matt McGrath. Sucha v Kalifornii zahubily v posledních letech miliony stromů, a soušky pak živí oheň.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Obyvatelé opoouštějí oregonskou Molallu ohroženou požárem.

Reklama

Výběr článků

Načítám