Hlavní obsah

OBRAZEM: Protesty ve Venezuele kvůli uzavření televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Tisíce lidí, zejména studentů, pokračovaly v úterý ve venezuelské metropoli Caracasu v protestech proti ukončení vysílání místní soukromé televize RCTV, která vystupovala proti vládě prezidenta Huga Cháveze. Současně ve městě demonstrovali i prezidentovi přívrženci, obviňující opozici, že se snaží vyvolat násilnosti.

Článek

Sám Chávez zaútočil i na zbývající opoziční televizní stanici Globovision, kterou nařkl, že prý vybízí k atentátu na něj, za což by taky mohla být potrestána.

Tisíce lidí protestují proti uzavření televizní stanice RCTV prezidentem Hugem Chávezem. Foto:ČTK/AP

Podle prezidenta Cháveze se některá média spikla, aby vyvolala veřejné nepokoje. Foto: ČTK/AP

Proti demonstrantům protestujícím proti vypnutí RCTV v pondělí zasáhly pořádkové síly. Podle Cháveze se prý některá média spikla, aby manipulacemi s veřejností vyvolala nepokoje a násilnosti, které by rozvrátily jeho režim.

Protestující v ulicích Caracasu. Foto: REUTERS/Jorge Silva

V Caracasu prezidentovi odpůrci vykřikovali "mlčení znamená diktaturu" a volali po svobodě. Chávezovi stoupenci, převážně oblečeni do rudých košil, naopak vyjadřovali podporu "socialistické televizi" TVES, která opoziční stanici nahradila. Policisté se omezili na sledování demonstrací.

V pondělí policie proti demonstrantům použila gumové projektily. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlin

Demonstrant střílí prakem na policisty. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Podle Chaveze přijme Venezuela socialismus

Venezuelský prezident Hugo Chavez slíbil znárodnit klíčové společnosti v zemi jako součást plánu transformace Venezuely v plně socialistický stát. Ve svém...

Výběr článků

Načítám