Hlavní obsah

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

PORT AU PRINCE

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře přehnala už v úterý a kde zahynulo 59 osob. Dalších osm lidí zemřelo v Dominikánské republice a na ostrově Hispaniola.

Článek

Přes Haiti se bouře přehnala v úterý. Přinesla vydatné deště, které vyvolaly na západě a jihu ostrova záplavy a sesuvy půdy. Haiti je nejvíce postiženo, i když záplavy a sesuvy podmáčené půdy hlásí i sousední Dominikánská republika a ostrov Hispaniola, kde zahynulo osm lidí.

:. Pohřeb jedné z osmi obětí Gustava v Dominikánské republice.foto: ČTK/AP

Padesátiletý muž zemřel na Jamaice, když ho vichr strhl ze stromu, kde sklízel ovoce. Vítr byl tak silný, že strhával střechy. Po silných deštích je pod vodou také mnoho jamajských polí s cukrovou třtinou.

:. Záplavy na Haiti si vyžádaly škody i na hospodářském zvířectvu. foto: ČTK/AP

Gustav míří k New Orleans, které před třemi lety zpustošil hurikán Katrina. Obyvatelé se připravují na evakuaci. Gustav ohrožuje také ropné plošiny v Mexickém zálivu, kterých tam mají USA na 4 000. Katrina a Rita jich v roce 2005 zničily 124.

:. Na Kubu přinesl Gustav silné deště.foto: ČTK/AP

Bouřemi a hurikány je letos nejvíce postižené právě Haiti, už předchozí Fay si vyžádal přes padesát obětí, když rozvodněná řeka smetla autobus.

:. Příslušník modrých přileb přeskakuje rozvodněný potok na Haiti. foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám