Hlavní obsah

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou, ve čtvrtek má podle poradců volnější program, byť Bílý dům neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Personál stěhuje věci Obamovy rodiny z Bílého domu do nového bydliště v luxusní washingtonské čtvrti Kalorama.

Článek

První rodina USA balí a chystá se k odjezdu do nového bydliště v luxusní washingtonské čtvrti Kalorama. Čtvrteční Obamovo úřadování se omezilo na běžnou denní schůzku s poradci a na oběd s viceprezidentem Joe Bidenem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bílý dům se připravuje pro nového nájemníka

Úplně posledním Obamovým státnickým činem je závěrečná série milostí a prominutí trestu, jakých v minulých týdnech podle médií udělil stovky. Největší reakci vyvolalo zkrácení trestu pro Chelsea Manningovou, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks statisíce tajných armádních a diplomatických dokumentů. Mezi posledními omilostněnými jsou pachatelé nenásilných, většinou drogových deliktů.

Michelle Obamová se loučí s Bílým domem.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Stěhování je v plném proudu.

V Bílém domě už zůstalo jen pár členů prezidentského týmu. Fotografie Obamy a jeho rodiny pomalu mizí ze zdí chodeb západního křídla, kde jsou kanceláře prezidenta a jeho poradců. Mnoho z nich je prázdných, zbylí úředníci Obamova štábu odvážejí krabice s dokumenty, odevzdávají úřední mobily a loučí se s personálem.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Obamovi se stěhují z Bílého domu

Navzdory porážce demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové svou poslední tiskovou konferenci Obama ve středu zakončil optimisticky. "Je pravda, že za zavřenými dveřmi nadávám víc než na veřejnosti," zněla závěrečná prezidentova slova. "Občas jsem naštvaný a znechucený jako kdokoli jiný. V duši ale cítím, že budeme OK. Musíme jen o to bojovat, musíme pro to pracovat a nepokládat to za samozřejmost," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám