Hlavní obsah

Obama zřizuje nový tým pro výslechy teroristů, nebude smět mučit

Právo, CNN, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident USA Barack Obama dal zelenou k sestavení nového elitního týmu vyšetřovatelů určeného k výslechům důležitých zajatců z řad teroristů, přičemž dohled nad nimi už nebude mít CIA čelící skandálům kvůli krutým metodám, nýbrž Bílý dům.

Článek

Napsal to list The Washington Post (WP) s tím, že takzvaná vyšetřovací skupina vysoce cenných zadržených (HIG) může použít jen ty výslechové techniky, které zahrnuje armádní polní příručka.

Zakázány jsou tak nátlakové metody jako například odpírání spánku či hlasitá hudba a samozřejmě waterboarding (simulované topení), který Obama zakázal s několika dalšími tvrdými metodami hned po nástupu do funkce.

Přesto má skupina založit "vědecký výzkumný program“ technik a z nynějších doporučit ty, jež se osvědčily. Členové skupiny budou specializovaní a budou cestovat za výslechy po světě. Číst práva vyslýchaným budou, pokud to bude nutné ke stíhání v USA.

Agentům hrozí stíhání za excesy

Hlavním posláním týmu bude shromažďovat zpravodajské informace. Jeho šéf patrně vzejde z FBI, napsal deník WP. Rozšíří se i role ministerstva zahraničí při umísťování propuštěných v jiných zemích. Má na místě ověřovat, zda těmto osobám nehrozí mučení.

Obamovo opatření má vtisknout novou tvář vyšetřování zajatců. Tento týden zveřejněná zredigovaná zpráva generálního inspektora CIA dokládá, že agenti při výsleších často zacházeli i za rámec tvrdých technik povolených za prezidenta George W. Bushe.

Agent CIA hrozil při výslechu Chalídovi Šajchovi Muhammadovi, podezřelému z přípravy útoku 11. září 2001, že pokud bude v USA podniknut další teroristický útok, tajná služba zabije jeho děti. Ve výčtu jejích vyšetřovacích excesů to uvedla v pondělí odtajněná zpráva generálního inspektora CIA z roku 2004

Při výslechu jiného zajatce vyšetřovatel hrozil, že před ním znásilní jeho matku. Zveřejnění zprávy si soudně vymohla Americké unie pro občanské svobody.

Mučení zajatců se bude vyšetřovat

Přes Obamovu deklarovanou nechuť otevírat minulost však jeho ministerstvo spravedlnosti nejspíš otevře deset z asi 20 známých případů mučení zajatců, což by mohlo vést i k trestnímu stíhání agentů CIA, napsal list The New York Times (NYT).

Americká armáda zahájila tento měsíc v tichosti jednání s Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) o poskytování informací o totožnosti zajatců v tajných táborech pro zvláštní operace v iráckém Baladu a v afghánském Bagrámu, kam zatím neměl přístup, napsal list NYT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám