Hlavní obsah

Obama žádá 60 miliard na odstranění škod po bouři Sandy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama se podle BBC obrátil na Kongres se žádostí o uvolnění 60 miliard dolarů, které by se použily na odstranění a nápravu škod, které ve státech New York a New Jersey na konci října způsobila mohutná bouře Sandy. Částka je ale o čtvrtinu nižší, než kolik činí celkové škody v těchto dvou státech a Connecticutu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zničené domy na pobřeží v New Jersey

Článek

Podle sdělení Bílého domu bouře Sandy napáchala třetí největší škody v historii. Jen hurikány Katrina v roce 2005 a Andrew v roce 1992 napáchaly větší škody.

Bouře Sandy si také vyžádala životy 120 lidí. Mnozí evakuovaní se pořád nemohou vrátit do svých zpustošených domovů. [celá zpráva]

Peníze mohou být uvolněny až poté, co je schválí obě komory Kongresu. Zejména opozičními republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů ale může mít značné výhrady, protože je v ní mnoho konzervativců, kteří nechtějí, aby se zvyšovaly federální výdaje.

Obamův tým proto zdůraznil, že jde o výjimku danou tím, že katastrofa byla náhlá a nepředvídatelná. Podtrhl také naléhavost pomoci. Guvernéři obou států Andrew Cuomo a Chris Christie uvedli, že peníze jsou „klíčové pro zmírnění důsledků a prevenci, která lépe ochrání oblasti před dopady budoucích superbouří“. [celá zpráva]

I republikáni souhlasí, že Kongres nese odpovědnost za pomoc postiženým bouří, ale zdůraznili, že je nutné, aby se v dobách, kdy je rozpočet napjatý, dostal každý dolar přímo k potřebným a že fondy na obnovu budou dočasné a budou fungovat efektivně a cíleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám