Hlavní obsah

Obama vede nad McCainem podle průzkumu o devět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné mínění před americkými prezidentskými volbami, které se budou konat za necelé čtyři týdny, nadále favorizuje demokratického kandidáta Baracka Obamu. Podle Gallupova ústavu ho nyní mezi registrovanými voliči podporuje 51 procent občanů, zatímco jeho republikánského protikandidáta Johna McCaina o devět procent lidí méně.

Foto: JIM BOURG, Reuters

John McCain a Barack Obama

Článek

Analýza průzkumů zpracovávaná televizní stanicí CNN na základě výsledků různých šetření přisuzuje Obamovi pětiprocentní náskok. Jedna ze sedmi agentur v průzkumu CNN, respektovaný Zogbyho institut, ovšem uvádí rozdíl jen dvě procenta, což je výsledek na úrovni statistické chyby.

V Gallupově anketě s výsledky aktualizovanými každý den dosáhl nyní Obama vůbec nejvyšších hodnot od začátku volební kampaně. Jeho devítiprocentní náskok je mimořádný a je srovnatelný pouze s údaji z doby po Obamově návratu z pozorně sledované červencové zahraniční cesty.

Statisticky významné vedení si demokratický kandidát v průzkumech udržuje už od konce září, přičemž od poloviny minulého měsíce ho v nich McCain nepředběhl. Tento vývoj časově zhruba odpovídá postupu americké finanční krize, poznamenává v komentáři Jeff Jones z Gallupova ústavu.

Nynější údaje ještě nezahrnují ohlasy na noční televizní debatu, v níž byl Obama podle hodnocení diváků přesvědčivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám